luni, martie 17, 2025
AcasăDezvăluiriCine au fost cei opt spioni ruși cu acoperire diplomatică, expulzați recent...

Cine au fost cei opt spioni ruși cu acoperire diplomatică, expulzați recent de NATO

  • În octombrie anul trecut, ca răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei, NATO a retras acreditarea a opt ofițeri de informații nedeclarați, cu acoperire diplomatică, din cadrul misiunii Rusiei la Alianța Nord-Atlantică și a redus la jumătate dimensiunea acesteia. La foarte puțin timp, lăsată fără spionii de bază, Rusia a anunțat că-și suspendă pe termen nedefinit misiunea sa la Bruxelles de pe lângă NATO, precum și misiunea alianței găzduită la ambasada Belgiei la Moscova.
  • Deși NATO nu a dezvăluit numele spionilor ruși, ei urmând a fi repartizați ulterior în alte misiuni de spionaj ale Moscovei, acestea au fost făcute publice, marți, de publicația EUObserver.
  • Astfel, potrivit publicației citate, cei opt spioni ruși cu acoperire diplomatică au fost Alexander Smușko, Serghei Ceșnokov, Oleg Demehin, Vasili Epișkin, Dmitri Filippenok, Igor Kovalev, Nadejda Obuhova și Stanislav Telegin.

Alexander Smușko (GRU) este de origine estoniană și a absolvit Facultatea de limbi străine și Informații Militare din cadrul Universității Militare a Ministerului Apărării ( VUMO) din Moscova, devenind locotenent colonel și vicepreședinte al VUMO.

Ulterior el a fost încadrat în serviciul rus de informații militare, GRU.

Înainte de acreditarea lui la Bruxelles, Smușko a activat ca interpret personal pentru ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, pentru șeful Statului Major al Forțelor Armate din Federația Rusă, Valeri Gherasimov, și pentru fostul ministru rus al Apărării, Anatoli Serdiakov.

Lt.col GRU Alexander Smușko (centru) și ministrul apărării din Federația Rusă, Serghei Șoigu (dreapta) (sursa foto: mil.ru)

Potrivit sursei citate, relația lui Alexander Smușko cu Șoigu a fost dezvăluită chiar de către ofițer, în 2015, în cadrul unui interviu acordat postului rus de televiziune Zvezda.

„În acest tip de muncă, înțelegerea reciprocă este cel mai important lucru”, a spus Smușko.

„Este mult mai ușor să lucrezi cu Serghei Kuzhugetovich [Shoigu]. De multe ori trebuie să traduci diverse zicători și proverbe. Sunt întotdeauna pregătit pentru asta, deși, desigur, nu toate zicalele rusești sunt ușor de tradus în engleză”, a spus Smușko.

Nina, soția lui Smușko, a părăsit Belgia împreună cu soțul ei, deși ea nu lucra oficial la NATO. Cu toate acestea, și profilul ei a atras atenția contraspionajului NATO.

Ca și soțul ei, Nina Smușko absolvise, de asemenea, VUMO, obținuse gradul militar de căpitan și mai lucrase anterior ca interpret pentru ofițerii militari aflați în vizită la VUMO din Indonezia, Malaezia și Venezuela, către care Rusia exportă arme.

„În Rusia, spre deosebire de serviciile occidentale, spionajul tinde să se desfășoare în familie”, a declarat un ofițer de contrainformații al unei țări NATO.

Dmitri Filippenok (FSB), pe care NATO l-a inclus în grupul celor expulzați, ar fi putut avea, potrivit trecutului său, misiunea de a-i supraveghea chiar pe rușii aflați la Bruxelles.

Potrivit datelor obținute de ONG-ul londonez Dossier Centre, Filipennok era ofițer superior al FSB, serviciul rus de informații interne, fiind încadrat în unitatea 55297 de Contrainformații Militare pentru Districtul militar de Vest.

Rusia are aproximativ 200 de diplomați și oficiali consulari la diferite misiuni din Bruxelles și Anvers, al doilea oraș ca mărime al Belgiei.

În 2018, el figura ca secretar 1 la misiunea Rusiei pe lângă Uniunea Europeană.

Vasili Epișkin (SVR) a absolvit Institutul de Aviație (MAI) din Moscova și este expert în inteligență artificială și „big data”. El este ofițer al Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei.

Vasili Epișkin

Serghei Ceșnokov (SVR)  are o experiență similară cu cea a lui Epișkin. Înainte de sosirea sa la Bruxelles, a lucrat pentru Antaris-TP, o organizație afiliată statului rus care a efectuat cercetări științifice și a compilat date pentru industria rusă de apărare și FSB.

VUMO și MAI, unde au studiat Smushkin și Epișkin, sunt centre de recrutare binecunoscute pentru informațiile rusești.

Stanislav Telegin şi Oleg Demehin (SVR) au absolvit Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale al Moscovei (MGIMO), recunoscut ca centru din care sunt recrutaţi agenţii de informaţii, susţine Dossier Center.

Stanislav Telegin, MGIMO -1988 (Sursa foto: mgimo.ru / euobserver.com)

Potrivit aceleiași surse, Telegin și Demekin dețin case în complexe construite de guvern pe celebrele străzi Rublevskoye și Michurinsky Prospect. Unii dintre vecinii celor doi sunt ofițeri  militari sau de intelligence, oficiali guvernamentali și angajați ai băncilor de stat ruse, ambasadori străini sau oameni de afaceri.

 

”De regulă, la MGIMO, recrutorii încep să acorde o atenție deosebită studenților încă din primul an, iar când sunt pe punctul de a-și lua diplomele, candidații sunt invitați la o conversație secretă și primesc oferte tentante să lucreze pentru binele patriei”, potrivit unui profesor de rusă.

Dar dacă a absolvi VUMO, MAI sau MGIMO și a avea un apartament în Rublevskoye sau Michurinsky făceau parte din profilul tipic al unui spion rus, alții erau mai greu de ales.

Igor Kovalev, de exemplu, căruia NATO i-a retras acreditarea, era un moscovit care lucra pentru sindicatul lucrătorilor din transportul rutier înainte de a se muta la garajul ministerului rus de externe al lui Lavrov.

Nadejda Obuhova, care a fost „consilier” la misiunea Rusiei la NATO înainte de a fi expulzată, s-a născut într-un sat muncitoresc de lângă Noginsk, în centrul Rusiei.

Ea a început să trimită broșuri pentru o afacere ciprioto-germană numită Purchase at Home în 2002. A intrat în afacerile străine rusești și mai târziu, ca atașat la Ambasada rusă din Ottawa-Canada, unde a devenit un apropiat al ambasadorului rus, potrivit EUObserver.

Și, înainte de a merge la Bruxelles, a primit un cadou personal de la președintele rus Vladimir Putin, în 2006, pentru „servicii de pregătire și găzduire a unei reuniuni a șefilor de stat și de guvern din  statele membre G8 de la Sankt Petersburg”.

Expulzările NATO din octombrie 2021 vin după alte trei acțiuni asemănătoare.

Procesul expulzărilor ofițerilor ruși infiltrați a început în 2009, cu trimiterea acasă a lui Vasili Cijov, fiul ambasadorului Rusiei la UE, Vladimir Cijov, precum și a unui alt ”diplomat” rus, Viktor Kociukov, pentru spionaj.

În 2015, a urmat a doua rundă, cu un număr nedezvăluit de expulzări (estimat la peste 30 de agenți ruși), ca reacție la invazia din Crimeea.

În 2018, alți 7 agenți ruși au fost alungați de la NATO, după ce Rusia a încercat să-l asasineze pe fostul spion Serghei Skripal.

Cu toate acestea, Rusia are rezerve informativ-operative suficiente în Belgia.

Astfel, potrivit EuObserver, din cei 200 de diplomați acreditați în Belgia, cel puțin jumătate (aproximativ 100) sunt ofițeri de informații, în vreme ce alți aproximativ 100 de spioni lucrează sub acoperire nediplomatică în afaceri, think-thank-uri și ONG-uri din Belgia, potrivit surselor de informații occidentale.

Majoritatea rușilor pe care NATO i-a expulzat în 2021, dar și a celor rămași în Belgia sunt fie din GRU, fie din SVR.

GRU este interesat în primul rând de informații militare și militar-tehnologice, în timp ce SVR tinde să caute secrete politice.

Pe de altă parte, GRU este considerat mai periculos deoarece agenții săi sunt antrenați ca soldații și au comis asasinate și atacuri cibernetice în Europa, iar SVR este mai elitist, ofițerii săi sunt mai bine educați și urmează o pregătire mai lungă în domeniul spionajului.

Expulzările NATO din 2021 s-au bazat pe informațiile împărtășite de serviciile de contrainformații ale statelor occidentale din Divizia Comună de Informații și Securitate (JIS) a NATO, o structură creată în 2017, ca reacție la comportamentul tot mai ostil al Rusiei și Chinei.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate