luni, martie 17, 2025
AcasăAgenda ZileiBoicot la CSM după ce clanul Savonea-Mateescu a pus stăpânire pe instituție,...

Boicot la CSM după ce clanul Savonea-Mateescu a pus stăpânire pe instituție, refuzând să intre în legalitate

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au boicotat, marți, ședința de plen în care urma să fie validat mandatul supleantului judecător mason Marian Budă, care s-o înlocuiască pe proaspăt pensionata judecătoare Mariana Ghenea. Judecătorul mason Budă ar fi, potrivit surselor judiciare, următorul președinte al CSM.

Cei 7 judecători ”răzvrătiți” împotriva clanului Savonea-Mateescu, sunt judecătorii Andrea Chiș, Mihai Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Evelina Oprina și procurorii Tatiana Toader, Florin Deac și Cristian Ban, care au protestat, astfel, față de desemnarea judecătorului Bogdan Mateescu ca președinte interimar al CSM, după 6 ianuarie.

Aceștia nu au participat nici la ședința Secției pentru Judecători unde au avut loc interviurile pentru posturile de judecător la Înalta Curte.

Judecătoarea Andrea Annamaria Chiș a arătat, pe siteul juridice.ro, motivele boicotului de azi, de la CSM.

”Azi, 11 ianuarie 2022, eu și colegii judecători Mihai Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Evelina Oprina și colegii procurori Tatiana Toader, Florin Deac, Cristian Ban, am ales să nu participăm la ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, iar, ulterior, eu și colegii judecători enumerați nu am participat nici la ședința Secției de judecători. Ședința Plenului nu a mai avut loc pentru lipsă de cvorum, iar ședința Secției de judecători a avut loc cu participarea Ministrului Justiției, care a asigurat cvorumul, dânsul neparticipând și la ședința Plenului.

Ședința Plenului nu a avut loc azi datorită celor care au refuzat și refuză în continuare să intre în legalitate, punând în pericol nu doar imaginea Consiliului, ci și legalitatea actelor acestuia, vulnerabilizând întreaga activitate a instituției, cu consecințe grave și iremediabile asupra sistemului judiciar.

Am cerut intrarea în legalitate prin exercitarea de către vicepreședintele a atribuției de conducere a ședinței Plenului și de alegere a unui președinte de ședință în cazul ședinței Secției pentru judecători, președinte de ședință care putea fi inclusiv cel nelegal desemnat interimar, însă am fost refuzați.

Majoritatea a refuzat să aplice legea”, a arătat judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, pe siteul juridice.ro.

Pe 16 decembrie 2021, Secția pentru Judecători dominată de clanul Savonea-Mateescu a refuzat să aleagă președintele CSM dintre candidații Andrea Chiș și Gabriela Baltag, preferând să-i prelungească șefia președintelui în funcție al instituției, judecătorul Mateescu.

”Azi, o minoritate de 7 membri ai Plenului, reprezentând jumătate din membri aleși, precum și de 4 membri din cei 9 membri aleși ai Secției de judecători, am refuzat să întărim și să perpetuăm o nelegalitate comisă prin Hotărârea nr. 211/16.12.2021, decisă de o majoritate foarte strânsă din Plenul CSM, de desemnare a unui președinte interimar, contrar Constituției României și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Participarea la o ședință condusă de un președinte nelegitim lovește de nulitate orice hotărâre a Consiliului adoptată în aceste condiții.

Legiuitorul nu și-a putut imagina o situație care nu s-a ivit vreodată în istoria consiliilor judiciare din România, respectiv că judecătorii membri ai consiliului ar putea refuza să aleagă un președinte dintre cei care au capacitatea legală de a ocupa această poziție, dorind să prezerve o situație de putere dobândită de o majoritate.
Plenul a eludat legea, denumind interimat ceea ce nu putea fi reînnoit, conform Constituției, situându-se, așadar, în afara limitelor legii și a Constituției” – a mai precizat judecătorul Andrea Chiș.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu a participat la ședința de plen, în care urma să se ia act de vacantarea locului de membru al CSM și apoi acesta să fie ocupat de masonul Budă de la Înalta Curte, dar a asigureat cvorumul la Secția pentru Judecători în cadrul căreia au fost făcute 11 delegări pe funcții de conducere în instanțe din țară, s-a aprobat cererea de eliberare ca urmare a demisiei din funcția de vicepreședinte a Curții de Apel București a judecătoarei Mirela Steluța Croitoru și au fost aprobate cererile de eliberare din funcție prin pensionare a 26 de judecători.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate