luni, decembrie 4, 2023
AcasăAgenda ZileiCiolacu: Am agreat cu premierul Şmîhal dublarea în perioada următoare a volumului...

Ciolacu: Am agreat cu premierul Şmîhal dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale din Ucraina

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a agreat cu omologul său ucrainean Denis Şmîhal, care a efectuat vineri o vizită la Bucureşti, dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la două la patru milioane de tone lunar, relatează Agerpres.

„Am avut un schimb extins de opinii cu privire la evoluţiile recente ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, precum şi privind provocările cărora trebuie să le facă faţă în prezent Ucraina. Primul ministru Denis Şmîhal a făcut o prezentare extinsă a implicaţiilor deciziei unilaterale a Federaţiei Ruse de retragere din iniţiativa privind cerealele la Marea Neagră asupra securităţii alimentare globale, precum şi asupra economiei Ucrainei. L-am asigurat că România se va implica în continuare, la fel ca şi până acum, în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către pieţele internaţionale. Prin România sperăm să tranziteze peste 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. (…) Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă – dublarea în perioada următoare a tranzitului de cereale ucrainean prin România, de la două milioane de tone pe lună acum, la patru milioane de tone”, a informat Ciolacu, la Palatul Victoria, în cadrul unor declaraţii de presă comune cu premierul ucrainean.

Potrivit premierului României, eforturile se vor concentra spre dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente, în primul rând a Canalului Sulina şi a Portului Constanţa.

„Am reconfirmat, astăzi, cu domnul prim-ministru aceste obiective şi această abordare”, a transmis Marcel Ciolacu.

El a menţionat că în cadrul discuţiilor a fost subliniată importanţa colaborării dintre cele două ţări, precum şi cu partenerii internaţionali.

„Am salutat rezultatele discuţiilor de vinerea trecută de la Galaţi între miniştrii responsabili de Transporturi şi infrastructură din România şi Ucraina. Aşa cum se cunoaşte, la discuţii au participat şi oficiali americani şi din partea Comisiei Europene. De asemenea, a luat parte şi ministrul de resort din Republica Moldova”, a completat Ciolacu.

Cei doi prim-miniştri au semnat o Declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale şi asigurarea tranzitului viabil al mărfurilor din Ucraina.

Premierul român a precizat că s-au trecut în revistă proiectele în lucru pentru creşterea traficului maritim, fluvial, feroviar, rutier, precum şi la punctele de trecere a frontierei, subliniind că măsurile vizate vor avea în vedere, în egală măsură, „nevoia sprijinirii Ucrainei, dar şi aşteptările şi preocupările legitime ale producătorilor şi fermierilor români”.

„România a făcut eforturi substanţiale, inclusiv prin alocarea de resurse bugetare naţionale pentru extinderea capacităţii de preluare, tranzit şi expediere pe toate aceste componente. Rezultatele acestor eforturi pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere se văd deja. Avem majorări ale tranzitului de 200% la unele din principalele puncte de tranzit, respectiv 500% în Portul Constanţa Sud. Am subliniat, însă, foarte clar, că măsurile pe care le adoptăm la nivel naţional, precum şi cele la nivel european vor avea în vedere, în egală măsură, nevoia sprijinirii Ucrainei, dar şi aşteptările şi preocupările legitime ale producătorilor şi fermierilor români. Protejarea pieţei interne româneşti şi a fermierilor români este unul din obiectivele majore ale acestui Guvern şi mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcţia corectă”, a evidenţiat şeful Executivului de la Bucureşti.

Ciolacu şi Şmîhal au mai semnat două acorduri privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii şi deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Sighetu Marmaţiei – Bila Ţerkva. „Sunt dovezi ale extinderii cooperării între România şi Ucraina, în beneficiul cetăţenilor ambelor ţări”, a indicat premierul Ciolacu.

Ciolacu: Dorim pentru românii din Ucraina aceleaşi drepturi de care se bucură minoritatea ucraineană în România

Prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a mai transmis, vineri, premierului ucrainean că Guvernul de la Bucureşti doreşte pentru românii din ţara vecină exact aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură persoanele aparţinând minorităţii ucrainene din România.

„În ceea ce priveşte subiectul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, am readus în atenţia domnului prim-ministru preocupările legitime ale României în acest domeniu. Am reamintit poziţia fermă a României pe acest subiect. Am arătat că aşteptăm deschidere şi implicare din partea autorităţilor ucrainene, aşa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică. Solicitările noastre sunt fireşti şi responsabile. Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură persoanele aparţinând minorităţii ucrainene din România. Contez pe implicarea domnului prim-ministru, astfel încât mesajul nostru să ajungă la toate nivelurile administraţiei ucrainene”, a afirmat Ciolacu, la Palatul Victoria, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu omologul său ucrainean, aflat în vizită la Bucureşti.

Potrivit prim-ministrului Ciolacu, discuţiile au vizat şi problema aşa-numitei limbi moldoveneşti.

„Am reluat solicitarea mai veche a părţii române ca autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa acesteia şi să adopte toate măsurile legale şi administrative în consecinţă. Am reamintit că Republica Moldova a adoptat recent un act normativ prin care recunoaşte limba oficială ca limba română”, a menţionat şeful Guvernului de la Bucureşti.

Ciolacu şi Şmîhal au mai abordat situaţia regională. „Am făcut o inventariere a implicaţiilor de securitate pentru Republica Moldova în condiţiile provocărilor Federaţiei Ruse în regiunea Mării Negre. Am reiterat faptul că locul firesc al Republicii Moldova şi Ucrainei este în familia europeană. România susţine puternic o decizie politică până la finele acestui an pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu ambele state. De asemenea, am salutat rezultatele Summitului NATO de la Vilnius, care au facilitat aprofundarea colaborării practice dintre Ucraina şi NATO”, a transmis Marcel Ciolacu.

El a mai evidenţiat că Ucraina are aliaţi puternici. „Aş dori să vă spun, domnule prim-ministru, dragă Denis, să continuaţi să luptaţi ca şi până acum. Aveţi în spate aliaţi puternici: Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană şi vecini precum România, pe care vă puteţi baza întotdeauna la greu. Nu aveţi niciun motiv să daţi vreun pas înapoi şi sunt convins că, la final, depăşind acest moment întunecat al istoriei, veţi reuşi să vă construiţi un viitor mai sigur şi prosper”, a afirmat premierul Ciolacu.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate