duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneCiucă: Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună...

Ciucă: Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună și avem nevoie de o apărare mai puternică

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, în conferinţa de presă comună organizată după reuniunea şefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est, de la Sofia, că Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună. ”Avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare mai eficientă şi avem nevoie de mai multă rezilienţă a societăţii şi a infrastructurii pentru o mai bună securitate”, a mai spus şeful Executivului, potrivit News.ro.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că întâlnirea a oferit oportunitatea de a aprofunda consultările cu privire la consecinţele invaziei Ucrainei de către Federaţia Rusia asupra securităţii Europei de Sud-Est.

”Aceste discuţii sunt o continuare oportună a Summitului NATO de la Bruxelles de săptămâna trecută. Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei afectează grav climatul de securitate din regiunile Mării Negre şi din Europa de Sud-Est. Avem nevoie de coordonare, iar „Împreună” este cheia în orice gestionare a conflictelor. De aceea, împreună cu colegii mei, am decis să rămânem fermi în orientarea noastră strategică către valorile euro-atlantice, esenţiale pentru democraţiile noastre. Este datoria şi responsabilitatea noastră să ne protejăm cetăţenii, fiind membri ai celei mai puternice alianţe politice şi militare din lume. Ne angajăm ferm în apărarea valorilor noastre, împreună cu toţi aliaţii noştri”, a spus Ciucă.

Şeful Executivului a mai declarat că astăzi s-a discutat despre cum să se dezvolte cooperarea ca aliaţi ai NATO pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic.

”Ţările noastre au deja o expertiză puternică de cooperare regională în domeniul apărării care poate fi valorificată în acest scop. I-am invitat pe aliaţii noştri să contribuie la structurile NATO de pe teritoriul nostru. Am dat dovadă de o abordare constructivă în a-i ajuta pe partenerii noştri să facă faţă consecinţelor acestui război neprovocat, condus de Rusia. Ucraina se află într-o situaţie critică. O atenţie deosebită ar trebui acordată Republicii Moldova, care se confruntă cu crize care se suprapun. Criza refugiaţilor a pus la încercare rezistenţa instituţiilor statului şi dificultăţile economice ale acestora ca urmare a războiului”, a menţionat premierul României.

Nicolae Ciucă a menţionat că, ”în timp ce stăm alături de cei trei parteneri ai noştri estici, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, pe calea deschisă cu cererile lor legitime către Uniunea Europeană, am reiterat sprijinul puternic bazat pe merit pentru toţi candidaţii din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană”, arătând că ”UE este singura lor garanţie paşnică pentru transformare şi creştere”.

Premierul a mai afirmat că a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru adoptarea cadrelor de negocieri şi, astfel, pentru a putea organiza cât mai curând posibil primele Conferinţe interguvernamentale atât cu Republica Macedonia de Nord, cât şi cu Republica Albania.

”În acelaşi timp, acordăm tot sprijinul nostru Muntenegrului pentru a creşte ritmul reformelor în corelaţie cu statutul său avansat al drumului către aderare. Cred că întâlnirea noastră de astăzi de la Sofia tocmai ne-a făcut pe toţi să avansăm către o cooperare mai strânsă în această parte a Europei. Cu toţii am convenit să continuăm pe această cale şi să ne confruntăm împreună cu ameninţările la adresa securităţii noastre comune”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a menţionat: ”Nu avem nicio îndoială că Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună”.

”Avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare mai eficientă şi avem nevoie de mai multă rezilienţă a societăţii şi a infrastructurii pentru o mai bună securitate. Recunoaştem presiunea şi influenţa rusă malignă în regiune. Am decis să-i facem faţă sporindu-ne rezistenţa. Aceasta include combaterea naraţiunilor false ruseşti, mai multă protecţie cibernetică, creşterea comerţului între noi, reducerea dependenţei energetice de Rusia”, a mai spus el.

Şefii de Guvern ai statelor NATO din Europa de Sud-Est s-au reunit luni în capitala Bulgariei, Sofia. Premierul Ciucă a susţinut o alocuţiune în cadrul sesiunii plenare a reuniunii şi urmează să aibă întrevederi bilaterale cu prim-miniştrii Republicii Bulgaria, Kiril Petkov, Muntenegrului, Zdravko Krivokapic, şi Republicii Macedonia de Nord, Dimitar Kovacevski.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate