duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiPoliticăCiucă și cei 7 doctori de mușama scrobită din guvern

Ciucă și cei 7 doctori de mușama scrobită din guvern

Încă 7 miniştri mai au diplome de doctori, în afara premierului Nicolae Ciucă: Bogdan Aurescu, Cătălin Predoiu, Alexandru Rafila, Virgil Popescu, Lucian Bode, Vasile Dîncu şi Sorin Cîmpeanu. Dintre aceştia, doar Bogdan Aurescu (Externe) şi Alexandru Rafila (Sănătate) oferă informaţii în CV despre subiectul lucrării de doctorat, scrie News.ro.

Cel mai dubios dintre toți este, desigur, politrucul Lucian Bode, care nu numai că nu și-a publicat lucrarea de doctorat, dar din motive lesne de înțeles a și refuzat oficial s-o publice, având probabil nivelul de strict secret de importanţă deosebită.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, e de profesie inginer electromecanic. În 1998, a absolvit Facultatea de Electrotehnică şi Informatică a Universităţii din Oradea. Între 2009 şi 2011, urmează un master în ”Managementul Securităţii în Societatea Contemporană”, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Imediat, începe un doctorat în ”Relaţii internaţionale şi studii europene” la aceeaşi universitate, pe care îl finalizează în 2018.

Titlul lucrării de doctorat, care nu este menţionat în CV-ul postat pe site-ul Guvernului: ”Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI (corect ar fi fost ”al XXI-lea” – n.r.). România în context european actual”.

Lucian Bode trebuia să îşi publice lucrarea de doctorat pe o platformă administrată de Ministerul Educaţiei până pe 22 iulie 2021. Însă, cu o zi înainte de termenul-limită, Lucian Bode a trimis o adresă universităţii, anunţând că refuză să publice lucrarea. Potrivit G4Media.ro, ministrul şi-a motivat decizia prin faptul că şi-a publicat doctoratul la o editură. Însă cartea e de negăsit. De altfel, sindicatul poliţiştilor ”Diamantul” s-a oferit să cumpere un exemplar din carte şi să-l facă public. ”Aflăm că e publicată de editura CA Publishing, în anul 2021, însă ne-a fost imposibil să o achiziţionăm. Anunţăm chiar cu această ocazie că suntem gata să cumpărăm noi, Sindicatul Poliţiştilor din România Diamantul, un exemplar al cărţii dumneavoastră, plătim valoarea unui spor de doctorat pe o lună (950 lei)”, a anunţat sindicatul aflat în conflict cu ministrul.

Ministrul de Interne a mai urmat diverse cursuri la Institutul Naţional de Administraţie, Colegiul Naţional de Apărare şi Institutul Diplomatic Român.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în 1996. Doi ani mai târziu, a absolvit şi facultatea de Istorie, aşadar timp de doi ani (1994-1996) a urmat două facultăţi în paralel. În 1999 începe studiile doctorale, iar în 2003 devine doctor în drept la Universitatea din Bucureşti, sub coordonarea premierului de la acea vreme Adrian Năstase.

Bogdan Aurescu este singurul ministru din Guvernul Ciucă care oferă detalii despre lucrarea sa de doctorat. Titlul tezei: „Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului internaţional”. Calificativul: foarte bine. Distincţia: Summa cum laude. Din anul 2018, Bogdan Aurescu conduce lucrări de doctorat în cadrul Universități din Bucureşti. În iulie 2006 a fost ”visiting professor” la Facultatea de Drept a Universității din Hamburg, în cadrul mobilității ERASMUS Teaching Staff.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a urmat cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti între 1987 şi 1991, iar în 2003 a devenit Doctor în drept Summa cum Laudae la aceeaşi universitate. Spre deosebire de Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei nu a menţionat în CV-ul de pe site-ul Guvernului titlul sau tema lucrării de doctorat.  Între 1994 şi 2007, Cătălin Predoiu a fost cadru didactic al Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, este licenţiat în filosofie la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj. În 1998, obţine diploma de doctor în sociologie la aceeaşi universitate, însă nu menţionează în CV titlul lucrării de doctorat. Din 2002 este profesor universitar la  Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti, iar din 2005 conduce lucrări de doctorat. Vasile Dîncu este autorul a 12 volume – 4 volume de sociologie şi comunicare şi 8 volume de eseuri.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, e de profesie inginer. A absolvit Institutul Politehnic din București, Facultatea de Automatică, în 1991. Patru ani mai târziu, se înscrie la doctorat în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii din Craiova. În anul 2000 obţine o diplomă de doctor în management. În perioada în care urmează cursuri doctorale la Craiova, Virgil Popescu activează ca asistent universitar la Colegiul Universitar Drobeta Turnu Severin şi director la Petrom Mehedinţi. Între 2007 şi 2009, Virgil Popescu face şi un master la Universitatea din Craiova în ”Analiza diagnostic și evaluarea afacerilor”.  În paralel, între 2007 şi 2008, ocupă funcţia de secretar de stat, Departamentul pentru dialog social.  Între octombrie 2005 şi februarie 2006, urmează un curs de ”Geopolitică și geostrategie, Politici și strategii de securitate, Teoria relațiilor internaționale” la Colegiul Național de Apărare. Doi ani mai târziu, se înscrie exact la acelaşi curs, de această dată la Academia Naţională de Informaţii.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” București, Facultatea de Medicina Generală, la începutul anilor 80. În 2004, obţine titlul de Doctor în Medicină la UMF „Carol Davila”. Specializarea: microbiologie. În mod inedit, Alexandru Rafila şi-a trecut în CV şi numărul diplomei de doctor: 0003020 – 2004.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este inginer. A absolvit  Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Diploma de doctor a obţinut-o la aceeaşi universitate. ”Acum nu ştiu câţi se vor pricepe la irigaţii cu ape uzate. Am început în mileniul trecut teza de doctorat, chiar la începutul anilor ’90”, spunea Sorin Cîmpeanu despre teza sa de doctorat. Sorin Cîmpeanu a urmat mai multe cursuri la Colegiul Naţional de Apărare, Academia de Poliţie, Academia Naţională de Informaţii, dar şi specializări în Italia şi Franţa.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliţie, urmând şi două mastere la aceeaşi instituţie de învăţământ: unul în investigarea fraudelor, altul în managementul activităţilor de ordine publică şi siguranţă naţională. În timp ce urma cursurile de master, Adrian Chesnoiu activa ca ofiţer la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) a Ministerului de Interne. După cursuri de câteva luni la Colegiul Naţional de Apărare şi Institutul Diplomatic Român, Adrian Chesnoiu începe, în 2019, un doctorat la ASE, în cadrul Facultăţii de economie agroalimentară şi a mediului.

Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a urmat cursurile Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea – Relaţii economice internaţionale. Imediat a absolvit şi masterul de management şi integrare europeană. În 2011 s-a înscris la doctorat, tot la Universitatea de Vest, program pe care nu l-a finalizat încă.

La polul opus se află ministrul Muncii, Marius Budăi, care a obţinut diploma de bacalaureat în 1990, dar s-a înscris la facultate după 14 ani de la finalizarea studiilor liceale. În perioada 2002 – 2004, a urmat cursuri de Contabilitate publică; Management; Marketing; Matematică aplicată în economie la Colegiul Economic şi de Administraţie Octav Onicescu – Botoşani, devenind Tehnician specialist – asistent de gestiune financiar contabilă. A absolvit Facultatea de Finanţe şi Bănci din cadrul Universităţii Spiru Haret, în 2008. Doi ani mai târziu a obţinut şi diploma de master: Managementul financiar-contabil al administrației publice.

De asemenea, ministrul Familiei, Gabriela Firea, este licenţiată în filologie, specializarea ”Bibliologie şi ştiinţa informării”, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, s-a înscris la un doctorat în stilul clasic al politrucilor români, dar când a văzut că jurnaliștii le verifică doctoratele, a renunțat la finalizarea lucrării. ”Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul la ASE înainte de a intra în politică”, a spus Gabriela Firea, după dezvăluirile jurnalistei Emilia Şercan privind doctoratul premierului Nicolae Ciucă.

 

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate