joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiClaudiu Manda, fostul șef al PSD Dolj, a fost trimis în judecată...

Claudiu Manda, fostul șef al PSD Dolj, a fost trimis în judecată de DNA pentru că și-a mituit alegătorii, asistați social, dintr-o comună doljeană

Europarlamentarul Claudiu Manda a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru trafic de influență, el fiind acuzat că, în calitate președinte al PSD Dolj, și-a folosit influența politică asupra directorului Agenției pentru Inspecție Socială Dolj pentru a opri procedurile de executare silită a câtorva zeci de asistați sociali dintr-o comună doljeană, în scopul obținerii de sprijin electoral din partea acestora.

”În calitate de președinte al organizației județene Dolj a unui partid, inculpatul Manda Iulian-Claudiu ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii.

Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj” – susțin procurorii DNA.

În urma controlului dispus de șeful AJPIS Dolj, Claudiu Simcelescu, trimis și el în judecată de DNA, în același dosar, pentru abuz în serviciu, s-a cosntatat că aproape 50% dintre persoanele verificate încasaseră necuvenit ajutorul social, motiv pentru care au fost emise decizii de recuperare a sumelor încasate nelegal.

Prejudiciul constatat se ridică la 315.850 lei.

”În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale” – informează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție (instanță competentă pe motiv că unul dintre inculpați este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În aceeași cauză, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată după ce fostul primar al comunei Bratovoiești, Marin Ion, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, după ce fusese acuzat de săvârșirea infracțiunilor de instigare la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și fals intelectual în formă continuată.

Prin sentința penală nr. 462 din 29.10.2020, definitivă prin neapelare la data de 16.11.2020, fostul primar Marin Ion a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate