miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiCNSP: România ar putea avea o creștere economică de 4,1 - 4,2%...

CNSP: România ar putea avea o creștere economică de 4,1 – 4,2% în 2021

România ar putea avea o creștere economică de 4,1 – 4,2% în 2021, iar relansarea se va produce undeva în luna martie sau în trimestrul II, este de părere Valentin Ionescu, director în cadrul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

„Comisia de Prognoză la începutul lunii noiembrie a făcut o proiecţie pe principalii indicatori macroeconomici şi ei vor fi ajustaţi pentru că sunt nişte semne de întrebare acum spre sfârşit de an şi ca urmare a unor influenţe externe şi aici ne-a dat de gândit un pic ce se întâmplă în Germania. Adică noi am proiectat un PIB pentru la anul de 4,5, care sigur este optimist şi ne-am gândit că este optimist. Nu vă ascund lucrul acesta. Este optimist”, a  spus șeful CNSP.

România va avea creștere economică de peste 4%

Acesta crede că ar putea să ajungă la 4%.

„Noi discutăm aici de o creştere a PIB-ului real, nu a PIB-ului în termeni nominali. În termeni nominali sigur că poţi să ajungi cum este acum estimat la 8%, dar deflatorul mi se pare cam mare, de 4%. Deci la anul este posibil să ajungem la o creştere de 4,1 – 4,2%. Este posibil. Dar asta ce înseamnă? Asta înseamnă că probabil relansarea se va produce undeva în luna martie sau în trimestrul II”, a mai spus Valentin Ionescu.

Directorul de la Prognoză spune că în primele două luni economia nu va demara.

„Nu va decola aşa de puternic pentru că în exteriorul ţării unde avem o cerere externă şi influenţează mai cu seamă producţia industrială lucrurile vor demara mai târziu, în special în Germania, care este motorul economiei europene în acest moment”, a mai spus Valentin Ionescu.

Anul viitor contribuţia industriei la creşterea PIB-ului va fi ceva mai mică, nu cât s-a proiectat, a mai afirmat oficialul.În cadrul industriei, ceea ce îngrijorează este că anumite sectoare sunt în declin, respectiv că ele înregistrează o scădere care se apropie de un ciclu de afaceri.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate