sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiComisia de la Venetia: Modificările legilor justiției ar putea submina independența magistraților

Comisia de la Venetia: Modificările legilor justiției ar putea submina independența magistraților

Comisia de la Venetia a publicat, vineri, opinia preliminara (Aici) foarte dura referitoare la modificarea legilor Justitiei in Romania, opinie solicitata in luna mai de președintele Klaus Iohannis.

Este vorba despre modificarile facute de Parlament la Legea 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea 304/2004, privind organizarea judiciara, si Legea 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Conform autoritatilor romane, aceste proiecte isi propun sa creasca eficienta justitiei si sa intareasca independenta judecatorilor, separandu-le cariera de procurori. Dar, in urma vizitei efectuate luna trecuta la Bucuresti de o delegatie a Comisiei de la Venetia – care s-a intalnit cu presedintele tarii, oficiali ai guvernului, membri ai diferitelor partide prezente in Parlament, asociatii prrofesionale ale judecatorilor si reprezentanti ai societatii civile – concluzia expertilor este ca ‘efectul cumulativ’ al modificarilor ‘cel mai probabil va duce la subminarea’ independentei judecatorilor si procurorilor romani si a increderii publicului in sistemul judiciar”, se arata in comunicatul remis presei si postat pe site-ul  institutiei (Aici).

Conform sursei citate, Comisia de la Venetia  mai ia nota de “climatul politic tensionat, puternic influentat de rezultatele obtinute in urma eforturilor intregii  tari de a lupta impotriva coruptiei”.

Comisia de la Venetia ia act de presiunile si incercarile de intimidare a judecatorilor si procurorilor, venite inclusiv din partea unor politicieni de rang inalt si prin intermediul unor campanii media”, se mai arata in comunicat.

Nu in ultimul rand, expertii au luat la cunostinta despre presupuse cazuri in care magistratii, in special procurorii, si-au folosit atributiile, ridicand semne de intrebare cu privire la metodele folosite in lupta impotriva coruptiei, precum si preocupari cu privire la legaturile intre institutiile din sistemul judiciar si serviciile secrete.

In comunicat se subliniaza urgenta cu care a fost elaborata aceasta opinie preliminara, motiv pentru care sunt subliniate deocamdata aspectele controversate.

Expertii mai spun, printre altele, ca modificarile aduse Legilor justitiei pot pune presiune pe judecatori si procurori, subminand independenta sistemului judiciar si a membrilor sai.

Aceste lucruri, adaugate la masurile de pensionare anticipata, pot afecta eficienta si calitatea actului judiciar, cu consecinte negative pentru lupta impotriva coruptiei”, se mai arata in document.

Comisia de la Venetia recomanda autoritatilor romane sa reconsidere modalitatea de numire/revocare a procurorilor sefi, inclusiv prin revizuirea Constitutiei, mentinand  rolul presedintelui si al CSM pentru a se echilibra influenta pe care o are ministrul Justitiei.

De asemenea, se recomanda reconsiderarea ideii de infiintare a Sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor si sa fie abandonata schema de pensionare timpurie a acestora.

Propunerea oficiala finala va fi adoptata de plenul Comisiei de la Venetia in sesiunea plenara din octombrie.

Documentul a fost dat publicitatii intr-un moment sensibil, in mass media existand informatii obtinute pe surse potrivit carora Liviu Dragnea ar forta guvernul Dancila sa adopte saptamana viitoare ordonante de urgenta pentru gratiere si amnistie, daca nu chiar pentru modificarea Codurilor penale, aflate in prezent pe masa Curtii Constitutionale.

Presedintele Klaus Iohannis a cerut tuturor celor implicati in procesul legislativ sa tina cont de opinia preliminara a Comisiei de la Venetia, insa deputatul PSD Eugen Nicolicea, presedintele comisiei juridice, a reactionat spunand ca acest document este doar un draft care “le da o palma peste ochi” celor care au sustinut ca nu e nevoie de modificarea legilor justitiei. Mai mult, Nicolicea sustine ca cei care nu respecta modelele europene sunt chiar membrii Comisiei de la Venetia.

La randul sau, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a reactionat sambata pe pagina sa de FB, punctand doar faptul ca legile au fost modificate de Parlament, nu de Guvern.

Judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, a declarat ca “Raportul preliminar al Comisiei de la Venetia este chiar nesperat de dur” si el “arată că unii parlamentari, ministrul justiției și unii judecători ai CCR s-au înșelat”.

Am fi evitat asta dacă nu s-ar fi legiferat la foc automat și s-ar fi întrebat mai întâi Comisia de la Veneția, așa cum recomanda Raportul MCV din iarnă, dar…a refuzat CCR; s-ar fi evitat situația ciudată în care suntem acum”, a mai spus judecatorul Dănileț.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate