duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiComunele care cheltuie mai mult decât încasează taxe să se comaseze

Comunele care cheltuie mai mult decât încasează taxe să se comaseze

Comunele care cheltuie mai mult decât încasează taxe ar trebui să se comaseze, spune un proiect al Partidului Mişcarea Populară care cere o reformă teritorial-administrativă. 

„Peste o mie de comune – şi lucrul acesta a fost recent relevat de premierul Orban – sunt unităţi administrativ-teritoriale unde se cheltuie mai mult cu salariile decât se încasează din taxe. O mie de comune! Ceea ce ne obligă pe noi, cei de dreapta, să cerem ceea ce preşedintele Băsescu a cerut încă din 2009: o reformă teritorial-administrativă, comasarea comunelor care nu sunt în stare să încaseze din taxe atât cât cheltuiesc. Într-o comună din Moldova, numărul de angajaţi la stat în 1996 era de 35. Între timp, până în 2019, numărul de angajaţi în primărie s-a dublat la 70, în timp ce populaţia a scăzut cu aproape 20%.  În această comună, nu am să îi dau numele, 47% din banii primăriei merg pe salarii, 25% pe utilităţi. Vă rog să vă gândiţi ce mai rămâne să foloseşti pentru comunitate, drumuri, poduri, infrastructură”, a declarat deputatul Mihail Neamțu. 

Cu privire la comasarea primăriiloe, deputatul crede că este nevoie de studii, dar că punctul de vedere al PMP este că orice comună care are mai puţin de o mie de locuitori ar trebui să se comaseze cu alte unităţi administrativ-teritoriale.

Comunele care cheltuie mai mult decât încasează taxe să se comaseze

„E nevoie de nişte studii. PMP propune ca orice comunitate, comună, care are mai puţin de o mie de suflete – şi pentru asta e nevoie de date recente – să se comaseze cu alte comune, pentru ca aparatul birocratic să fie mai suplu. O mie de comune în România cheltuie mai mult decât pot să culeagă în termeni de taxe şi impozite, de aceea trebuie să intervină întotdeauna Guvernul cu alocări suplimentare de la bugetul central şi asta înseamnă bani luaţi de la infrastructură şi duşi în zona de consum”, a precizat el. 

Acesta afirmă că numai așa se va face o diferenţă radicală între cei care au fost şmecherii tranziţiei şi care s-au cuplat ca nişte căpuşe la bugetul de stat şi cei care au o meserie şi prestează în interesul comunităţii.

„PMP cere ca reforma statului teritorial-administrativ să înceapă cu măsuri ferme, care să oprească mersul către nicăieri al României. Vă reamintesc declaraţia premierului Orban: 43 de oraşe nu mai au bani nici măcar de salarii, de lumină sau pentru indemnizaţiile necesare oamenilor cu handicap. Ca să ai bani trebuie să ai oameni care produc. Şi în ţara aceasta a sosit momentul, după aproape opt ani de guvernare PSD, să dăm drumul creativităţii, energiei antreprenoriale”, a mai spus deputatul. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate