sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiO nouă reformă în Constituție, dorită de UDMR și PMP

O nouă reformă în Constituție, dorită de UDMR și PMP

O nouă reformă în Constituție, dorită de candidații la alegerile prezidențiale ale UDMR și PMP, adică Theodor Paleologu şi Kelemen Hunor.

Potrivit lui Kelemen Hunor, în Uniunea Europeană sunt foarte puţine state cu o structură semiprezidenţială.

„Cred că în România ar fi o greşeală uriaşă să dai unui om puteri sporite, indiferent cât de înţelept e, cât de filosof e, pentru că azi e, mâine vine altcineva. Trebuie un echilibru în ceea ce priveşte puterile în stat. Eu sunt adeptul republicii parlamentare. Sunt pentru un sistem proporţional pentru alegerea Parlamentului. Sigur, aici se poate discuta despre ordinea preferenţială, să stabileşti ordinea, dar rezultatul trebuie să fie proporţional. Din fiecare vot se produce un mandat acolo unde s-a dat votul. Nu în altă parte, că nu e corect. Nu e democratic să dai votul într-o parte şi se produce un mandat în partea cealaltă. Nu cred că societatea românească este o societate angelică ,care produce din când în când, o dată la patru ani, un parlament diabolic. Nu. Parlamentul este oglinda fidelă a societăţii”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit lui, este nevoie de o schimbare de mentalitate a cetăţenilor, pentru a elimina corupţia electorală.

„Trebuie să vedem cum reuşim să schimbăm mentalitatea oamenilor, şi ajungem la educaţie, să reuşim să schimbăm societatea astfel încât această corupţie electorală să nu existe, să nu fie posibilă, să fie redusă, să nu influenţeze votul. Nu cred că votul trebuie remodelat. Eu sunt pentru bicameralism, dar aş vrea să separăm atribuţiile Camerelor, pentru că în acest moment nu sunt separate. De aceea apare blocajul, de aceea sunt întârzieri. Se poate găsi o construcţie prin care cele două Camere au atribuţii diferite. Atribuţii similare sunt atunci când e vorba de învestirea guvernului, de aprobarea bugetului. În rest, sunt atribuţii total separate”, a mai spus Hunor. 

Reformă în Constituție, dorită și de PMP

De aceeași părere este și candidatul PMP la prezidenţiale, Theodor Paleologu.

„Amândoi vorbim despre o modificare a Constituţiei. E adevărat că nu în acelaşi sens. Domnul Kelemen, pentru o republică parlamentară, iar eu consider că majoritatea românilor sunt ataşaţi principiului alegerii preşedintelui prin sufragiu universal. Din acest lucru eu deduc că e nevoie pentru preşedinte de puteri sporite: să poată dizolva Parlamentul fără procedura greoaie de acum, să poată organiza alegeri anticipate, să poată înlocui primul ministru atunci când situaţia în Parlament i-o permite. În materie de diplomaţie, de reprezentare a României”, a afirmat Theodor Paleologu.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate