marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiConsumatorul vulnerabil va fi subvenționat la energie

Consumatorul vulnerabil va fi subvenționat la energie

Consumatorul vulnerabil va fi subvenționat la energie, după ce proiectul de lege care defineşte acest lucru va fi aprobat, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Consumatorul vulnerabil trebuia definit mai din timp şi azi am avut o discuţie cu doamna ministru Turcan (ministrul Muncii, Raluca Turcan n.r.), iar mâine o să îmi trimită proiectul de lege. Eu cred că în urma discuţiilor o să fie curând aprobat. Nu l-am văzut încă, s-au ocupat colegii mei secretarii de stat, cu cei de la muncă, cu cei de la ANRE, ei s-au ocupat în Comitetul interguvernamental, nu-l cunosc exact, dar este pe acelaşi principiu: consumatorul vulnerabil va fi subvenţionat, oamenii vor plăti mai puţin, aceia care cu adevărat au nevoie de subvenţie”, a precizat Virgil Popescu, la Digi 24.

Cât despre liberalizarea pieței la energie, ministrul spune că „liberalizarea acestui preţ şi regulile de pe piaţă le face ANRE, nu le face ministerul”.

„În mod normal liberalizarea acestui preţ şi regulile de pe piaţă le face ANRE, nu le face ministerul, dar dacă vedem că lucrurile acestea se împotmolesc şi vedem că ANRE spune că nu poate să ia această decizie, că legea nu le-ar permite, care mie mi se pare de bun simţ – să ofere tuturor clienţilor din regim reglementat preţul furnizorului cu care au contract, cel mai bun preţ al furnizorului – modificăm legea. Modificarea legislativă a legii energiei electrice este atributul guvernului. Noi ca minister al energiei putem iniţia un proiect de OUG, să îl introducem în Guvern, astfel încât prin lege să stabilim acest lucru: la liberalizare primul preţ pe care îl oferi clientului tău este cel mai mic preţ din piaţa concurenţială, după care evident omul poate să îşi aleagă nu mai e presat de timp, nu mai e presat de 31 ianuarie, 31 martie, poate în cursului anului 2021 oricând să îşsi schimbe furnizorul, dar să şie că cea mai buna ofertă a ajuns la clientul casei”, a explicat Virgil Popescu.

Consumatorul vulnerabil, discutat cu pentronatele și sindicatele

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a discutat cu patronatele și sindicatele din România despre proiectul de act normativ privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

În ceea ce priveşte protecţia consumatorului vulnerabil din sistemul energetic în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei, proiectul de act normativ discutat şi agreat cu confederaţiile sindicale şi patronale propune următoarele măsuri de protecţie socială: ajutorul pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece, suplimentul pentru energie şi interzicerea deconectării de la sursele de energie, anunța Ministerul Muncii.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate