marți, august 9, 2022
AcasăAgenda ZileiContrabanda cu țigarete, la minim istoric și în ianuarie

Contrabanda cu țigarete, la minim istoric și în ianuarie

Contrabanda cu țigarete se situează în ianuarie 2021 la 8,6% din totalul consumului, în ușoară scădere față de noiembrie anul trecut (9,2%), conform companiei Novel Research. Contrabanda continuă să se mențină astfel la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani.

„În ianuarie 2021, piața neagră a înregistrat cea mai mare scădere în regiunea sud-vest, și anume 8,2 p.p. până la 3,5%. Cu toate că în nord-est comerțul ilegal scade cu 6,4 p.p. până la 22,3%, regiunea continuă și în ianuarie să dețină cea mai mare pondere a produselor provenite din contrabandă, comparativ cu restul zonelor țării. Creșteri semnificative sunt notate în sud-est (5,5 p.p. până la 8,8%) și nord-vest (plus 3,1 p.p. până la 16,2%). Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, ponderea „cheap whites” crește cu 11,1 p.p. până la peste 54%, Moldova scade cu 3,2 p.p. până la 9,4%, iar Ucraina și Serbia rămân relativ constante față de noiembrie 2020”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Pe fondul scăderii contrabandei, statul român a făcut anul trecut mai mulți bani din comerțul legal cu țigarete.

„Menținerea unui nivel scăzut al contrabandei cu țigări, precum și un cadru fiscal predictibil reprezintă condiții esențiale atât pentru asigurarea contribuțiilor la bugetul de stat, cât și pentru stimularea investițiilor”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice, British American Tobacco.

Într-o perioadă foarte dificilă pentru toată lumea, sectorul tutunului s-a dovedit rezilient. Conform ultimei execuții bugetare anunțate, în 2020 veniturile din accize au crescut cu 10,9% de la an la an.

„Cred că și anul 2021 va continua să fie marcat de incertitudine, ca urmare predictibilitatea devine cu atât mai importantă și pentru actorii economici, și pentru buget. Orice modificare a cadrului legal, orice schimbare bruscă și neplanificată a cadrului fiscal se răsfrânge asupra pieței legale și implicit asupra veniturilor bugetare.  Pentru ca acest nivel al contrabandei să se mențină  sub media europeană de 10% este, de asemenea, necesar ca autoritățile de aplicare a legii să continue să fie la fel de eficiente în reducerea comerțului ilegal”, a declarat Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România.

Contrabanda cu țigarete, tot mai mică

Autoritățile de aplicare a legii au continuat să raporteze cantități semnificative de țigarete ilegale confiscate, zeci de grupări infracționale destructurate și operațiuni de amploare.

„Amintesc perchezițiile din Bucureşti, Giurgiu şi Ilfov, la mai multe persoane bănuite că ar fi introdus în ţară peste 8.200.000 de ţigarete, disimulate într-un container sosit din Dubai și de confiscarea a peste 5 milioane de ţigarete, în valoare totală estimată de aproximativ 830.000 euro. Contrabanda este un fenomen real, cu efecte profund negative asupra societății și a bugetului, care apare ca o consecință a supra-reglementării sau a unei politici fiscale impredictibile. Așadar, mai ales în anul care urmează și care se anunță poate chiar mai dificil decât precedentul pentru economia românească, este necesar ca fiscalitatea și cadrul de reglementare să permită dezvoltarea pieței legale”, a declarat Adrian Pirau, Head of Sales & Operations, Imperial Tobacco Distribution Romania.

În 2020, au fost reţinute 4,2 milioane de pachete cu ţigări, având o valoare aproximativă de 51,7 milioane lei, peste 13.000 kg tutun și 205 kg tutun narghilea.

De asemenea, au fost identificate şi destructurate 7 grupări organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 36 de persoane.

„Pentru Poliția Română prevenirea și combaterea contrabandei continuă să fie unul dintre obiectivele principale. Prin acțiunile comune pe care le-am desfășurat, am reușit să scădem an de an nivelul comerțului ilegal cu țigarete. Pentru acest an, ne propunem să continuăm acțiunile operative de combatere a contrabandei și, bineînțeles, să continuăm trendul descendent al acestui tip de criminalitate.” a declarat directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, comisar-șef de poliţie Aurel Dobre.

Este nevoie de o legislație mai dură

Producătorii de țigarete consideră că, pentru menținerea unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani.

Includerea contrabandei în categoria amenințărilor identificate în Strategia de apărare a țării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

În 2019, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro. În 2020, sectorul tutunului a devenit cel mai solid contribuabil pentru statul român.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate