marți, ianuarie 31, 2023
AcasăAgenda ZileiCopiii fără CNP ar putea avea acces gratuit la servicii de sănătate

Copiii fără CNP ar putea avea acces gratuit la servicii de sănătate

Copiii fără CNP ar putea avea accesul gratuit la servicii de sănătate, după ce o propunere legislativă, în acest sens, a fost iniţiată de deputata independentă Oana Bîzgan, și votată în unanimitate de Senat.

Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca această iniţiativă să fie dezbătută şi apoi votată în Camera Deputaţilor, cameră decizională.

Propunerea are ca scop asigurarea, fără discriminare, a accesului la servicii de sănătate pentru copii, drepturi prevăzute deja atât de Constituţia României, cât şi de legislaţia privind sănătatea şi drepturile pacientului.
„De asemenea, prin aplicarea măsurilor prevăzute în textul legislativ propus, iniţiatorii doresc să ajungă la cât mai mulţi dintre minorii care nu sunt înscrişi în registrele de stare civilă şi, astfel, să se asigure că aceştia au acces, la fel ca oricare alt cetăţean, la drepturile de bază pe care le garantează legea fundamentală” spune deputata.

Acces gratuit la servicii de sănătate

Dintre efectele pe care le-au avut în vedere parlamentarii care au iniţiat această lege, merită amintite atât cele imediate, respectiv identificarea copiilor care nu au cod numeric personal şi care nu există din punct de vedere legal şi posibilitatea de a la oferi acestora dreptul la o viaţă decentă, cât şi efectele pe termen lung, care au legătură în special cu prevenţia, aceşti copii putând fi supravegheaţi atât din punct de vedere medical, cât şi în ceea ce priveşte integrarea lor corectă în societate.
„Intenţia noastră este aceea de a reduce cât mai mult posibil numărul copiilor care nu deţin un certificat de naştere şi, prin urmare, un cod numeric personal. Aceşti copii nu sunt vinovaţi cu absolut nimic pentru situaţia în care se află, motivele pentru care s-a ajuns aici fiind variate. Mai mult, statul nu le-a oferit până acum prea multe şanse pentru îndreptarea acestor situaţii, de aceea am considerat necesară aducerea acestui subiect la cunoştinţa colegilor parlamentari”, susţine deputata Bîzgan, iniţiatoarea acestei propuneri.
Potrivit deputatei Roxana Mînzatu, coiniţiatoarea acestei propuneri, legislaţia în vigoare conferă tuturor copiilor dreptul la servicii gratuite de sănătate până la împlinirea vârstei de 18 ani – dar acest drept nu poate fi exercitat de fapt în absenţa documentelor de identitate şi a CNP-ului.
Concret, propunerea garantează accesul la servicii de sănătate gratuite pentru copiii şi persoanele aflate în condiţii de vulnerabilitate, chiar dacă nu au CNP. Astfel, sunt clarificate o serie de situaţii des întâlnite, în care persoanele din categoriile menţionate primeau îngrijirile medicale dar acestea nu puteau fi decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, provocând pagube majore spitalelor sau clinicilor care le ofereau asistenţă.
Dintre persoanele care ar urma să beneficieze de pe urma acestei propuneri fac parte, pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele care sunt victime ale traficului de persoane.
În România existau în 2016 peste 160.000 de persoane fără acte de identitate, dintre care aproximativ 10 000 nu au avut niciodată certificat de naştere, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne. Această iniţiativă a fost semnată de peste 100 de parlamentari din toate formaţiunile politice, fiind unul dintre multiplele proiecte legislative propuse de deputata independentă Bîzgan şi care au avut susţinere transpartinică.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate