vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAgenda ZileiPlumb: CE va avea studiile de fezabilitate pentru construcţia celor trei spitale...

Plumb: CE va avea studiile de fezabilitate pentru construcţia celor trei spitale regionale

România este pregătită să transmită Comisiei Europene studiile de fezabilitate pentru construcţia celor trei spitale regionale, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Declarațiile ministrului vin după ce, ieri, comisarul european, Corina Crețu, atrăgea atenția României că au trecut trei ani de când țara noatră a primit aprobarea pentru a construi spitalele cu fonduri europene, dar nici acum nu s-au apucat de ele. 

Potrivit comisarului european, România mai are la dispoziție doar pentru ani pentru a construi cele trei spitale regionale.  

„Suma alocată spitalelor regionale din fonduri europene, mai precis din Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 150 de milioane de euro. Aceasta este suma dinspre Uniunea Europeană prevăzută în acordul de parteneriat şi în programul operaţional, la care se adaugă contribuţia României de 150 de milioane de euro. Ce a făcut Guvernul României?”, a declarat Rovana Plumb. 

Potrivit ministrului, pentru a putea finanţa spitalele ai nevoie de documentaţii tehnice. Pentru a realiza aceste documentaţii tehnice, începând cu studiul de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, maparea serviciilor necesare de sănătate în aceste spitale s-a recurs la suportul şi sprijinul tehnic al echipei Băncii Europene de Investiţii.

„Costul designului acestor spitale, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate, dar şi al celui de execuţie, pentru toate trei se ridică la suma 120 de milioane de euro. Foarte clar vă spun că în momentul de faţă România este pregătită să transmită Uniunii Europene, Comisiei Europene, doamnei comisar Corina Creţu, studiile de fezabilitate aferente celor trei spitale regionale”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene. 

Anul viitor, România, împreună cu Banca Europeană de Investiţii, va finaliza celelalte documente tehnice, respectiv proiectul de execuţie, după care se va face licitaţie în vederea atribuirii contractului pentru construcţia acestor spitale. 

„Spitalele acestea trei regionale – Iaşi, Craiova şi Cluj – se vor finaliza din fonduri europene etapizat. Prima etapă de finanţare va fi pentru documentaţia tehnică, care însumează conform datelor furnizate de Banca Europeană de Investiţii 120 de milioane de euro, iar în etapa a doua, până la concurenţa sumei medii de 450 de milioane de euro, se va merge pe construcţie şi dotare, 450 de milioane de euro medie per spital. Atât a ieşit din studiile pe care Banca Europeană de Investiţii le-a prezentat Ministerului Sănătăţii. Deci, vom merge etapizat. Nu excludem faptul că se pot face finanţări şi în parteneriat public privat”, a mai declarat Rovana Plumb. 

Foto: Rovana Plumb (Facebook)

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate