sâmbătă, martie 15, 2025
AcasăAgenda ZileiExterneCu un ochi la China și cu unul la Ucraina: Taiwanul învață...

Cu un ochi la China și cu unul la Ucraina: Taiwanul învață din rezistența și strategia de apărare a Ucrainei

Strategii militari ai Taiwanului au studiat invazia Ucrainei de către Rusia și rezistența armatei ucrainene, pentru propria strategie de luptă a acestei țări insulare în cazul în care China, vecinul său uriaș, își va îndeplini vreodată amenințarea de a o anexa prin forță, transmite Reuters.

În timp ce guvernul Taiwanului nu a raportat nicio activitate neobișnuită a armatei în China, care consideră insula ca pe propriul teritoriu, Taipei și-a ridicat nivelul de alertă.

Folosirea de către Rusia a rachetelor de precizie, precum și rezistența tactică bine gândită a Ucrainei, în ciuda faptului că este depășită ca forțe dar și ca armament, sunt urmărite cu atenție în cercurile de securitate din Taiwan, ale căror forțe proprii sunt, de asemenea, depășite de cele ale Chinei.

Președintele Taiwanului Tsai Ing-wen a susținut ideea „războiului asimetric”, pentru a face forțele sale mai mobile și mai greu de atacat, de exemplu cu rachete montate pe vehicule.

Ma Cheng-Kun, director al Institutului Absolvent al Studiilor de Afaceri Militare din China de la Universitatea Națională de Apărare din Taiwan, a declarat că Ucraina a folosit același concept cu armele mobile pentru a împiedica forțele ruse.

„Armata Ucrainei a folosit pe deplin războiul asimetric, foarte eficient și, până acum, a oprit cu succes avansul Rusiei”, a adăugat Ma, un consilier guvernamental pentru politica Chinei.

„Este exact ceea ce forțele noastre armate au dezvoltat în mod proactiv”, a spus el, arătând spre arme precum racheta antitanc Kestrel, ușoară și dezvoltată la nivel local, lansată de umăr, concepută pentru lupte apropiate.

„Din performanța Ucrainei putem fi și mai încrezători în a noastră”.

Taiwan a dezvoltat și alte rachete care pot ajunge în China.

Săptămâna trecută, ministerul apărării a declarat că intenționează să-și dubleze capacitatea anuală de producție de rachete până la aproape 500 în acest an, inclusiv versiunea îmbunătățită a rachetei Hsiung Feng IIE, racheta de atac terestru cu rază mai lungă de acțiune Hsiung Sheng, despre care experții militari spun că este capabilă să lovească ținte mai îndepărtate din interiorul Chinei.

Ministerul Apărării din Taiwan spune că are o „strânsă înțelegere” pentru „îmbunătățirea armamentului și capacitatea continuă de luptă a apărării naționale”, dar că armata „nu este provocatoare”.

Barieră naturală

Există însă diferențe mari între pozițiile Taiwan și cele ale Ucrainei care au dau motive de liniștire.

Guvernul Taiwanului a subliniat în mod repetat, de exemplu, bariera naturală a strâmtorii Taiwan care o separă de China. Ucraina are o graniță terestră lungă cu Rusia.

Strategii spun că Taiwan poate detecta cu ușurință semne ale mișcărilor militare chineze și poate face pregătiri înainte de o invazie în care China ar trebui să mobilizeze sute de mii de soldați și echipamente precum nave, care ar putea fi ușor vizate de rachetele taiwaneze.

Pentru o invazie terestră, China ar trebui să treacă strâmtoarea, „deci este un risc mult mai mare” pentru China, a spus Su Tzu-yun, cercetător asociat la cel mai important think-tank militar din Taiwan, Institutul pentru Cercetare pentru Apărare și Securitate Națională.

Nu este vorba doar de hardware.

În fundal se profilează dezbaterea perenă – dată de războiul din Ucraina – cu privire la faptul dacă forțele americane vor sări în ajutorul Taiwanului în cazul unui atac chinez. Washingtonul practică „ambiguitatea strategică” pe această temă, fără a oferi un răspuns clar în niciun caz.

Lo Chih-cheng, un important deputat din cadrul Partidului Democrat Progresist, aflat la guvernare, care face parte din comisia de apărare și afaceri externe a parlamentului, a declarat că administrația Biden a trimis o echipă de foști oficiali de vârf în Taiwan săptămâna trecută, la scurt timp după invadarea Ucrainei, care ar trebui să înlăture ideea că nu trebuie să ne bazăm pe Statele Unite ale Americii.

„În acest moment, a trimis un mesaj către cealaltă parte a strâmtorii, către poporul Taiwanului, că Statele Unite sunt o țară de încredere”, a spus el marți într-un podcast al partidului.

Taiwan, un mare producător de semiconductori, speră că importanța sa geografică și a lanțului de aprovizionare îl face diferit de Ucraina.

Dar administrația Biden a exclus în mod repetat trimiterea de trupe în Ucraina ceea ce a provocat neliniște unora din Taiwan.

„Oamenii din Taiwan chiar cred acum, în continuare, că Occidentul și Statele Unite vor veni să ne salveze?” a spus Chao Chien-min, fost șef adjunct al Consiliului pentru Afaceri Continentale din Taiwan, acum la Universitatea de Cultură Chineză din Taiwan, potrivit Reuters.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate