joi, decembrie 5, 2024
AcasăAgenda ZileiCursul valutar euro/leu se va apropia de 4,85 lei în 12 luni

Cursul valutar euro/leu se va apropia de 4,85 lei în 12 luni

Cursul valutar va ajunge la o cotă medie de 4,8384 de lei, într-un an, potrivit estimărilor înaintate de analiștii români din CFA. Mai mult, se pare că sunt șanse ca pe termen de 6 luni cursul euro/leu să ajungă șa o valoare de 4,7911. 

Mai bine de trei sferturi din analiștii CFA estimează o depreciere serioasă a cursului valutar, lucru care va însemna prețuri majorate pentru toate serviciile din România, dar și pentru produsele care vin din import.

„Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2020/iunie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,12%. Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a dobânzilor atât pentru scadenţele pe termen scurt (ROBOR 3M) cât şi pentru scadenţele pe termen mediu (5 ani), 72% şi respectiv 64% dintre participanţi anticipând această evoluţie”, precizează CFA.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti membri ai CFA România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

De asemenea, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în mai faţă de luna anterioară cu 4,9 puncte, până la valoarea de 51,5 puncte, în timp ce, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, s-a majorat cu 10 puncte, evoluţia datorându-se componentei de anticipaţii a Indicatorului.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate