duminică, mai 19, 2024
AcasăAdministrație publicăDan: Firea, nu a făcut nimic să rezolve problema deşeurilor din Bucureşti

Dan: Firea, nu a făcut nimic să rezolve problema deşeurilor din Bucureşti

Gabriela Firea nu a făcut nimic să rezolve problema deşeurilor din Bucureşti şi o aruncă sectoarelor, a declarat Nicuşor Dan, candidatul opoziţiei la Primăria Capitalei.

„Gabriela Firea a avut patru ani să rezolve problema deşeurilor din Bucureşti, nu a făcut nimic, şi aruncă problema sectoarelor, care vor fi obligate să se descurce de pe o zi pe alta. Astăzi, 21 martie, expiră contractul între Primăria Capitalei şi groapa de gunoi Iridex de la Chiajna. În 12 iulie 2020 expiră contractul între Primăria Capitalei şi depozitul Eco Sud de la Vidra. În loc să fi prevăzut din timp această situaţie şi să găsească o soluţie, Gabriela Firea convoacă un Consiliu General extraordinar pentru 23 martie, care să transfere sectoarelor responsabilitatea de a semna contracte cu gropile de gunoi. Este absolut iresponsabil ca un Primar General să constate azi că i-a expirat contractul cu groapa de gunoi şi să-i lase pe alţii să se descurce cu situaţia”, a spus Nicuşor Dan.

Principala preocupare pentru deşeuri în cei patru ani de mandat ar fi trebuit să fie modificarea sistemului de colectare (prin modificarea contractului cadru cu operatorii de salubritate) pentru ca ponderea colectării selective şi a tratării selective a deşeurilor să fie cât mai mare, astfel încât cantitatea de gunoi care ajunge la groapa de gunoi să fie cât mai mică.

„Nimic nu s-a întâmplat, iar riscul ca la sfârşitul lui 2020 Comisia Europeană să lanseze o procedură de infringement pentru Bucureşti pe problema deşeurilor (după cea pe calitatea aerului) este foarte mare”, a spus Nicuşor Dan.

Firea aruncă problema deșeurilor la sectoare

Pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de la începutl săptămânii e un proiect care stipulează că se aprobă delegarea către consiliile locale ale sectoarelor 1-6 ale municipiului Bucureşti a încheierii contractelor de depozitare a deşeurilor reziduale rezultate în urma procesului de sortare şi tratare a acestora, colectate de pe raza municipiului Bucureşti.

„Încheierea contractelor se va face odată cu ajungerea la termenul final al contractelor pentru activitatea de depozitare, respectiv contractul nr. 955/11.03.1999 încheiat între Municipiul Bucureşti şi SC Iridex Group Import Export SRL şi contractul nr. 22268/14.07.1999 încheiat între Municipiul Bucureşti şi SC Eco Sud SA, cât şi în limita prevederilor autorizaţiilor integrate de mediu deţinute de cele două depozite”, prevede proiectul de hotărâre.

În raportul de specialitate al proiectului este stipulat că, pentru eliminarea deşeurilor provenite din municipiul Bucureşti, în prezent PMB are în derulare două contracte pentru depozitarea deşeurilor încheiate cu depozitul Chiajna (administrat de SC Iridex Group Import Export SRL) şi cu depozitul Vidra (administrat de SC Eco Sud SA).

Contractul nr. 955/11.03.1999 cu Iridex urmează a se finaliza pe 21 martie 2020, iar cel cu Eco Sud din 14 iulie 1999 urmează a se finaliza pe 12 iulie 2020. Depozitul de deşeuri de la Chiajna şi cel de la Vidra deţin câte o autorizaţie integrată de mediu emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti cu valabilitate până în 2028.

Ţinând cont că autorizaţiile integrate de mediu au fost emise de autoritatea centrală, Primăria Municipiului Bucureşti a transmis o adresă pe 5 februarie către Ministerul Mediului şi Pădurilor, solicitând un punct de vedere cu privire la posibilitatea de prelungire a duratei de exploatare a depozitului de deşeuri administrat de Iridex.

„Până la această dată Ministerul Mediului şi Pădurilor nu a formulat un răspuns”, se arată în raportul de specialitate.

De asemenea, potrivit unor prevederi din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale Municipiului Bucureşti aprobă, prin hotărâri ale consiliului local/judeţean/general, măsurile necesare pentru interzicerea abandonării, aruncării sau gestionării necontrolate a deşeurilor.

„Este absolut necesar ca depozitarea deşeurilor să se realizeze într-un mod controlat, la depozite care deţin autorizaţie integrată de mediu. Pentru optimizarea perioadei de timp de la momentul colectării deşeurilor reziduale de la producător, respectiv de la staţiile de sortare, până la eliminarea acestora prin depozitare, autorităţile locale ale sectoarelor 1-6 pot să decidă cu privire la stabilirea depozitului de deşeuri”, mai relevă raportul de specialitate al proiectului.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate