marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiNicușor Dan va fi candidatul unic al dreptei la Primăria Capitalei

Nicușor Dan va fi candidatul unic al dreptei la Primăria Capitalei

Nicușor Dan va fi candidatul unic al dreptei la Primăria Capitalei, după ce Biroul Executiv al PNL a aprobat, în unanimitate, susţinerea candidaturii acestuia la funcţia de primar general al Capitalei. 

Mișcarea nu prea le dă mult spațiu de mișcare celor din USR care oricum în negocierile cu PLUS, care doreau drept candidat la primărie pe Vlad Voiculescu, îl susțineau tot pe independentul Nicușor Dan. 

„Mulţumesc PNL pentru încrederea pe care mi-o acordă. Este o decizie de responsabilitate pe care a luat-o în interesul public în condiţiile în care partidul avea mulţi candidaţi potenţiali care ar fi putut să fie buni primari ai Bucureştiului. A prevalat interesul public. Avem o administraţie Gabriela Firea dezastruoasă în Bucureşti. Am discutat despre soluţiile pe care o să le avem şi care sunt convergente. Bineînţeles că o să avem mai multe discuţii tehnice în perioada care urmează. Vreau să spun că PNL are cei mai buni primari din România şi experienţa pe care ei o au este foarte utilă pentru ce vrem să facem în Bucureşti şi sunt convins că în luna iunie o să schimbăm această administraţie din Bucureşti”, a afirmat Nicuşor Dan, la finalul şedinţei BEx al PNL.

Nicușor Dan, candidatul unic: De la zero la 30 în doar 8 ani

„Mă preocupă Bucureştiul de 14 ani. Acum 8 ani am mers de la zero la 9 la sută, acum patru ani de la 9 la sută la 30 la sută. Sunt convins că am o şansă importantă să câştig aceste alegeri. Este o mare responsabilitate. Să intri în politică este un compromis personal. Întrebaţi-o pe soţie şi pe fetiţă, dar acum 14 ani am început un drum, pe acest drum am învăţat multe lucruri pe care sunt gata să le aplic. Tot ce am făcut a fost public şi anunţul public pe care l-am făcut când am intrat a treia oară în această competiţie a fost că sunt un candidat independent, care cere sprijinul celor patru partide din Bucureşti. Ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat Nicuşor Dan.

Băsescu dă semnal că PMP îl va susține tot pe Nicușor Dan

Fostul primar al Capitalei, Traian Băsescu, este de părere că prin consolidarea unei alianţe pentru candidatura lui Nicuşor Dan, PSD va pierde şi sectoarele Bucureştiului.

„Sper că şi USR PLUS vor reacţiona inteligent din punct de vedere politic la această mişcare. Eu spun de câteva luni despre Nicuşor Dan că este candidatul care ne poate reprezenta pe toţi, pe toate partidele de dreapta. PNL-ul, slavă Domnului!, nu s-a mai încăpăţânat ca la alegerile trecute să vină cu perdanţi şi a acceptat ideea că Nicuşor Dan este cel mai profilat pentru funcţia de primar general, aşa că lucrurile merg spre bine. Şi pot spune că, dacă ne dă Dumnezeu minte la toţi, şi facem candidaturi în bloc pentru candidaţii dreptei, PSD-ul pierde şi sectoarele. O alianţă PNL-USR-PMP nu are cum să fie bătută de PSD. Soluţia cu Nicuşor Dan ne uneşte pe toţi”, a explicat fostul preşedinte.

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, se recunoaște învins, oarecum

Acesta a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care spune că politica este despre oameni, nu despre partide. Potrivit lui, alegerile pentru Primăria București sunt despre bucureșteni, despre dreptul lor de a trăi într-o capitală europeană, modernă, curată, cu o administrație care lucrează pentru ei. 

„Mi-ar fi plăcut ca Nicușor Dan să fi discutat cu Vlad Voiculescu și despre susținerea pe care o negocia cu Ludovic Orban, așa cum au discutat despre multe alte probleme, transparent, constructiv. Ar fi fost bine ca anunțul despre candidatul comun să fi fost unul făcut împreună de Alianța USR PLUS, PNL, PMP și mișcările civice care s-ar fi alăturat acestui proiect. Am văzut însă suficiente în politica românească ca să înțeleg tentația unei „lovituri“ de imagine și calculele politice din spatele ei. O „lovitură“ de care, din punctul meu de vedere, avea nevoie numai Ludovic Orban”, a declarat Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Acesta spune că vrea să promoveze oameni noi și curați în politică, dar dacă-i împing în față folosind metehne vechi, care au dus politica la gradul actual de decredibilizare în societate, se mai compromitem pentru câteva decenii.

„Scopul nu scuză mijloacele, mai ales atunci când oamenii vor o construcție bazată pe sinceritate. Degeaba aducem oameni noi în politică dacă-i împingem să înghită năravuri ale vechii politici, care au adus România acolo unde e acum. Dincolo de asta, însă, rămân neclintit în convingerea că forțele reformatoare trebuie să aibă un candidat unic la Primăria Capitalei, un candidat care să pună capăt mandatului dezastruos al Gabrielei Firea. E important semnalul dat de Ludovic Orban în această direcție. Scopul e bun, mijloacele ar putea să fie mult îmbunătățite. Ca să redăm încrederea bucureștenilor în puterea votului lor, este esențial să construim această încredere între noi”, a declarat Cioloș.

Acesta spune că va în deschiderea recentă a PNL dacă va renunța să racoleze pesediști, aldiști și alți politicieni compromiși prin faptele lor, inamici ai democrației, din cauza cărora am ieșit în stradă în ultimii ani.

„Toată România are nevoie de un nou început, de liste curate cu oameni care nu sunt compromiși. Doar dacă se merge în această direcție, PLUS va fi un partener constructiv și deschis. Dincolo de numele unui candidat sau altul, este esențial să demonstrăm oamenilor că acel candidat vine cu un plan coerent, cu o echipă, cu proiecte, cu soluții, astfel încât să reușească să transforme Bucureștiul într-un oraș în care să-ți fie drag să trăiești. Vlad Voiculescu a pus transparent pe masă un asemenea plan și o echipă competentă care să-l poată implementa. Orice înțelegere trebuie să păstreze acest proiect și oamenii care i s-au alăturat”, mai spune liderul PLUS.

PSD, „opărit” pe Nicușor Dan, lovește în PNL

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că prin susţinerea lui Nicuşor Dan la funcţia de primar general al Capitalei, PNL recunoaşte public că nu ştie, nu poate şi nu are cu cine să o învingă pe Gabriela Firea în această bătălie electorală.

„PNL a început cu un abandon campania electorală! Chiar acolo unde se băteau cu pumnii în piept că e miza cea mai importantă pentru ei: în Bucureşti. După ce au măsurat în sondaje tot felul de candidaţi – de la fostul premier, miniştri, europarlamentari şi tot ce au mai găsit prin ogradă -, au ajuns la concluzia că tot Gabriela Firea este cea mai bună. Practic, liberalii recunosc public că nici nu ştiu, nici nu pot, nici n-au cu cine”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că Gabriela Firea l-a mai învins o dată pe Nicuşor Dan şi este convins că, oricâte partide îşi vor ascunde neputinţa în spatele său, va mai pierde încă o dată. 

Între timp, după anunțul că dreapta s-a unit în jurul unui candidat unic, Gabriela Firea se ține de glumițe penibile pe pagina sa de Facebook, glumițe pe care doar ea, probabil, le crede amuzante. 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate