sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiDan Odobescu, acționarul majoritar al City Insurance, este vizat într-un nou dosar...

Dan Odobescu, acționarul majoritar al City Insurance, este vizat într-un nou dosar penal pentru delapidare, spălare de bani și alte infracțiuni

Procurorii Parchetului General au descins, joi, la sediul central al City Insurance pentru a ridica documente ce au legătură cu operațiunea de delapidare a companiei de către acționarul majoritar, Dan Odobescu, și complicii acestuia. Odobescu este suspectat că ar fi acordat împrumuturi fictive companiei, de peste 125 milioane de euro, pentru care City Insurance ar fi plătit dobânzi reale de 10-12%.

”În cursul zilei de astăzi, 23 septembrie 2021, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție procedează la ridicarea de obiecte și înscrisuri de la sediul ”City Insurance SA”.

Precizăm că ridicarea de obiecte și înscrisuri se realizează în contextul instrumentării unui dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de delapidare, prev. de art. 295 Cod penal, bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 Cod penal, spălare de bani, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019, fals informatic, prev. de art. 325 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, și uzul de fals, prev. de art. 323 Cod penal” – au anunțat, joi, procurorii Parchetului General.

Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat recent că , în urma unor controale făcute în România şi Elveţia, s-a descoperit că acţionarul majoritar al City Insurance – firma Vivendi International, deținută de asociatul unic Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase – ar fi acordat împrumuturi fictive companiei pentru care se plăteau dobânzi reale la o rată de 10-12%.

City a plătit din 2017 până în primăvara acestui an 18 milioane de euro ca dobânzi la aceste împrumuturi, dar aceste împrumuturi erau fictive, banii nu au venit niciodată în România, conturile prezentate erau false. Din 2017 încoace, Vivendi a acordat trei împrumuturi de 50 mil. de euro, 25 mil. de euro, iar în primăvara acestui an de 50 mil. de euro. Noi am descoperit că City a plătit chiar în avans către Vivendi dobânzile pentru acest an”, a declarat Valentin Ionescu de la ASF, citat de europalibera.org.

Vivendi International SRL aparține lui Dan Odobescucumnatul fostului premier Adrian Năstase (soția sa, Rodica Odobescu, fost director general al Tarom, este sora Danei Nastase) și, potrivit termene.ro, deține 85,5% din Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA. Al doilea acționar semnificativ al City este Nicolae Mușat, cu 9,17%.

Potrivit G4Media, dosarul de la Parchetul general ar viza 20 de persoane din conducerea și acționariatul City Insurance, cel mai important fiind acționarul majoritar Dan Odobescu, dar și persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări.

Prejudiciul minim estimat în dosar se ridică la peste 28 de milioane de euro. Procurorii ar avea comisii rogatorii în Elveția, Luxemburg, insulele Cayman și Barbados.

În 2014, Dan Odobescu a fost trimis în judecată în dosarul Carpatica Asigurări, în care fostul șef ASF, Dan Radu Rușanu. a fost chiar arestat. Odobescu a fost acuzat de grup infracţional organizat şi complicitate la folosirea influenţei de lider într-o companie, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite. Trei ani mai târziu, Rușanu și Odobescu aveau să fie achitați de Înalta Curte.

Săptămâna trecută, ASF a retras autorizația de funcționare, a declarat insolvența City Insurance și a solicitat falimentul companiei de asigurări. Polițele au fost preluate de administratorul temporar, Fondul de garantare al asiguraților, însă a fost nevoie de o ordonanță de guvern în acest sens pentru eliminarea unor obstacole de ordin legal. City Insurance este liderul pieței RCA cu peste 3 milioane de asigurați.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate