marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiDatele pasagerilor din transportul aerian, folosite pentru lupta anti-criminalitate

Datele pasagerilor din transportul aerian, folosite pentru lupta anti-criminalitate

Datele pasagerilor din transportul aerian vor putea fi folosite pentru identificarea teroriștilor sau a infractorilor. Proiectul de Lege privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor din transportul aerian pentru prevenirea, depistarea, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor grave, precum şi pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a fost adoptat în Camera Deputaţilor. 

Legea are în vedere transpunerea integrală a Directivei (UE) 2016/681 a Parlamentului European şi a Consiliului din 27 aprilie 2016 privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) pentru prevenirea, depistarea, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor grave. 

Prevederile adoptate arată că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Ministerului Afacerilor Interne, se transmite Comisiei Europene o notificare scrisă privind prelucrarea datelor PNR aferente zborurilor intra-UE. 

UNIP gestionează datele pasagerilor din transportul aerian

Unitatea naţională de informaţii privind pasagerii (UNIP) se va înființa în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ca structură de specialitate, fără personalitate juridică, prin preluarea activităţii şi a personalului Unităţii naţionale de informaţii privind pasagerii, înfiinţată potrivit art. 8 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2015 privind utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor în cadrul cooperării transfrontaliere pentru prevenirea şi combaterea actelor de terorism, a infracţiunilor conexe acestora şi a infracţiunilor contra securităţii naţionale, precum şi pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, care se desfiinţează. 

UNIP îndeplineşte atribuţii legate de colectarea datelor PNR de la transportatorii aerieni, stocarea şi prelucrarea acestor date şi transferul datelor respective sau al rezultatului prelucrării acestora către autorităţile competente, schimbul de date PNR şi schimbul de rezultate ale prelucrării datelor PNR cu Unităţile de informaţii privind pasagerii din alte state membre ale Uniunii Europene şi cu EUROPOL, schimbul de date PNR cu ţări terţe. Şeful UNIP este numit de inspectorul general al IGPF, iar personalul este format din poliţişti – funcţionari publici cu statut special. 

Listele cu pasagerii ajung înainte de zbor la poliție

Operatorii aerieni transmit datele PNR către UNIP cu 48 până la 24 de ore înainte de ora programată pentru plecarea zborului. Imediat după închiderea zborului, adică imediat după îmbarcarea pasagerilor în aeronava care se pregăteşte de decolare şi când niciun pasager nu se mai poate îmbarca sau nu mai poate debarca, transportatorii aerieni transmit către UNIP toate modificările sau completările intervenite cu privire la datele PNR aferente respectivului zbor de la momentul transmiterii realizate. 

Datele PNR furnizate de transportatorii aerieni se păstrează în cadrul Sistemului de evidenţă a datelor PNR pentru o perioadă de 5 ani de la momentul finalizării transmisiunii active a respectivelor date PNR din sistemele transportatorilor aerieni în Sistemul de evidenţă a datelor PNR, denumit în continuare momentul furnizării. La împlinea unui termen de 6 luni de la momentul furnizării datelor PNR de către transportatorii aerieni, acestea sunt depersonalizate, fiind mascate mai multe elemente de date, printre care numele, inclusiv numele altor pasageri, precum şi numărul pasagerilor care călătoresc împreună şi adresa şi informaţiile de contact asociate rezervării. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate