duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAgenda ZileiGrefiera este vinovată în cearta dintre Tudorel Toader și Augustin Lazăr

Grefiera este vinovată în cearta dintre Tudorel Toader și Augustin Lazăr

Grefiera este vinovată în cearta dintre ministrul Justiției, Tudorel Toader și procurorul general, Augustin Lazăr. Iar ministrul tocmai a precizat că nu a existat nicio eroare referitoare la ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură al procurorului general, Augustin Lazăr. 

Toader a scis pe pagina s-a de Facebook doar câteva precizări. „Simple precizări! Nu a fost și nu este nici o eroare referitoare la ordonanța de clasare din dosarul de candidatura a lui A. Lazăr. Întrebarea mea era următoarea – cum se justifică o astfel de ordonanță în dosar? În sfârșit aflam și justificarea – a greșit grefiera care a multiplicat lucrările acestuia. Reamintesc și faptul că tot o greseala a fost și pe data de 20 martie 2018, atunci când grefiera a multiplicat Protocolul secret din 2009, l-a trimis la MJ fără ultimele două pagini care se lipisera la exemplarul trimis la CSM!”, a scris Tudorel Toader.  

Grefiera este vinovată. Augustin Lazăr nu este Cristian Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr susţine că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, „exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016”, iar ordonanţa de clasare care se referea la preşedintele Klaus Iohannis nu a fost emisă, confirmată sau verificată de procurorul general, ci de un alt procuror, cu nume apropiat, Cristian A. Lazăr. 

„Am aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanţa de clasare invocată de ministrul Justiţiei nu a fost emisă, confirmată sau verificată de subsemnatul în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, astfel cum acesta a lăsat să se înţeleagă, enumerând-o ca motiv de revocare. Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului. Ministrul Justiţiei exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanţa emisă de procurorul-şef adjunct de secţie Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această ordonanţă de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competenţei la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-am repartizat, spre soluţionare, unui procuror”, se arată într-un mesaj publicat miercuri seara de procurorul general Augustin Lazăr.

Cine este Cristian Lazăr

Cristian Lazăr este procuror-şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General. Potrivit procurorului general, Augustin Lazăr,  în momentul în care dosarul său de candidatură a ajuns la Ministerul Justiţiei, eroarea a fost observată şi îndepărtată, iar acea ordonanţă de clasare nu a mai ajuns la CSM. 

„Copiile mai multor lucrări au fost introduse într-un plic şi depuse împreună cu proiectul de management la Ministerul Justiţiei, unde eroarea a fost observată şi înlăturată. Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, în perioada 4 – 21 aprilie 2016, fiind pus în dezbatere publică, perioadă în care s-au efectuat verificări asupra candidatului, aşa cum s-a dispus prin Hotărârea Secţiei pentru Procurori nr. 235 din 4 aprilie 2016. Printr-o adresă emisă, Consiliul Superior al Magistraturii ne-a comunicat că această ordonanţă de clasare, aparţinând altui procuror, nu s-a aflat în dosarul de candidatură. De altfel, documentul care poartă numele altui procuror nu poate fi utilizat pentru verificarea raţionamentului juridic al candidatului”, mai spune Lazăr. 

Referitor la evaluarea lui profesională pentru perioada 2011 – 2013, din consultarea actelor aflate la lucrarea în cauză, a rezultat că evaluarea a vizat activitatea pe care a desfăşurat-o în calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pentru perioada 1.01.2011 – 31.12.2012 şi de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pentru perioada 1.01.2012 – 31.12.2013, când avea calitatea de membru de drept al comisiei de evaluare de la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

„Potrivit disp. art.25 alin.6 din Regulamentul privind evaluarea activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.676 din 4 octombrie 2007, cu modificările şi completările intrate în vigoare până la data de 31.12.2015, procurorul general este membru de drept al comisiei de evaluare constituită la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind activitatea profesională a procurorilor ce fac parte din comisiile de evaluare de la nivelul parchetelor de pe lângă curţile de apel”, a mai afirmat Lazăr. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate