sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAdministrație publicăDeputatul Igor Grosu, liderul PAS, este noul președinte al Parlamentului Republicii Moldova

Deputatul Igor Grosu, liderul PAS, este noul președinte al Parlamentului Republicii Moldova

Deputatul Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost ales președinte al Parlamentului Republicii Moldova, fiind votat de 64 de deputați în cadrul ședinței de joi a noului legislativ, rezultat din alegerile anticipate din 11 iulie.

Noul șef al legislativului de la Chișinău este istoric și pedagog. Înainte de a se lansa în politică, Grosu a activat în calitate de expert în mai multe proiecte finanțate din exterior. A deținut funcții publice în cadrul Ministerului Economiei și a fost ministru adjunct al educației în perioada în care instituția era condusă de Maia Sandu.

Grosu a fost singurul candidat pentru această funcție, socialiștii și comuniștii boicotând alegerile de azi.

Au mai fost aleși cei doi vicepreședinți ai Parlamentului: Mihai Popşoi din partea PAS şi Vlad Bătrîncea din partea Blocului socialiştilor şi comuniştilor.

În discursul său, Igor Grosu a declarat că noua majoritate parlamentară va promova inițiative precum majorarea pensiei minime, eliminarea schemelor de corupție, îmbunătățirea condițiilor pentru mediul de afaceri și accelerarea procesului de integrare europeană.

„Vreau să fiu un președinte al unui Parlament care va fi o fabrică de legi bune pentru oameni. Vă invit să trecem la treabă și să fim concentrați pe angajamentele pe care ni le-am asumat. Să avem succes pentru Moldova”, a declarat Igor Grosu din noua funcție, potrivit Europa Liberă.

Deputaţii au votat şi componenţa Biroului permanent al Parlamentului, care va avea 12 membri, dintre care trei sunt din oficiu: preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii.

De asemenea, au fost constituite cele trei grupuri parlamentare: Partidul politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate” (PAS) cu 63 de deputaţi, Blocul electoral al comuniştilor şi socialiştilor cu 32 de deputaţi şi Partidul politic „ŞOR” cu 6 deputaţi.

PAS, cu cele 63 de mandate în noul Parlament, a anunţat constituirea majorităţii parlamentare absolute.

Mihai Popşoi a fost ales în funcţia de preşedinte al fracţiunii parlamentare a acestui partid. Fracţiunea PSRM va fi condusă de Zinaida Greceanîi.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate