Statele Unite ale Americii desfăşoară forţe militare suplimentare în Orientul Mijlociu ca măsură defensivă, cu scopul de a reduce tensiunile din regiune, a declarat duminică un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters.
Tensiunile regionale s-au amplificat după asasinarea, miercuri, a lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, la Teheran, la o zi după ce un atac israelian în capitala libaneză Beirut l-a ucis pe Fuad Shukr, un comandant de rang înalt al grupării şiite libaneze Hezbollah. Ambele grupări sunt sprijinite de Iran.
Cresc temerile că războiul Israelului împotriva combatanţilor palestinieni din Fâşia Gaza, care a început în octombrie, ar putea escalada într-un conflict mai extins în Orientul Mijlociu. Iranul şi gruparea Hamas au dat vina pe Israel pentru uciderea lui Haniyeh şi, împreună cu Hezbollah, au promis răzbunare. Israelul nu a revendicat sau negat responsabilitatea pentru moartea liderului Hamas.
Pentagonul a declarat vineri că va desfăşura în regiune avioane de luptă şi nave de război suplimentare.
„Scopul general este reducerea temperaturii în regiune, descurajarea şi apărarea împotriva acestor atacuri şi evitarea unui conflict regional”, a declarat Jonathan Finer, consilier adjunct al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, în cadrul emisiunii CBS „Face the Nation”.
SUA şi Israelul se pregătesc pentru orice posibilitate, a adăugat Finer.
O conflagraţie regională a fost „foarte aproape” în aprilie, a spus responsabilul Casei Albe, când Iranul a lansat un atac asupra teritoriului israelian cu drone şi rachete după ceea ce a numit un atac israelian asupra consulatului său din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis şapte ofiţeri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.
SUA doresc să fie pregătite în cazul în care această situaţie se repetă, a afirmat Finer.
Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat speranţa sâmbătă că Iranul va da dovadă de „reţinere”, în pofida ameninţării acestuia de a răzbuna uciderea lui Haniyeh.
SUA au recomandat miercuri cetăţenilor lor care vor să părăsească Libanul să înceapă imediat să îşi facă planuri.
„Aceasta nu este o predicţie cu privire la evenimente viitoare. Este o planificare prudentă pentru ei şi pentru guvernul nostru”, a declarat Finer la CBS.
Guvernul britanic le-a recomandat cetăţenilor săi să părăsească regiunea, iar Canada le-a spus cetăţenilor săi să evite orice călătorie în Israel, afirmând că conflictul regional le pune în pericol securitatea.
Uciderea lui Haniyeh a fost una dintr-o serie de asasinate ale unor figuri importante ale Hamas în cursul războiului din Fâşia Gaza – cu aproape 40.000 de palestinieni ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas- şi a alimentat îngrijorarea că războiul din Gaza s-ar putea transforma într-un conflict mai extins în Orientul Mijlociu.
Hamas a declarat că a început un „amplu proces de consultare” pentru a alege un nou lider care să îl înlocuiască pe Haniyeh.
SUA şi partenerii internaţionali, inclusiv Franţa, Marea Britanie, Italia şi Egipt, au continuat contactele diplomatice pentru a preveni o nouă escaladare regională.
„În acelaşi timp, încercăm să dezamorsăm situaţia pe cale diplomatică, deoarece nu credem că un război regional este în interesul cuiva în acest moment”, a afirmat acelaşi oficial american într-o declaraţie pentru ABC.
Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, se află duminică în Iran într-o vizită rară pentru a discuta despre evoluţiile regionale cu omologul său iranian, a raportat mass-media de stat de la Teheran