marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiDiversiunea ”rusă” a lui Cîțu: Memorandumul BII este o diversiune lansată de...

Diversiunea ”rusă” a lui Cîțu: Memorandumul BII este o diversiune lansată de premierul Cîțu pentru a abate atenția de la remanierea ministrului Finanțelor

Alexandru Nazare, fostul ministru al Finanțelor demis de premierul Cîțu, răspunde diversiunii lansate de premier, prin scurgerea în presă, direct de la cabinetul său, a ciornei memorandumului Băncii Internaționale de Investiții (BII) prin care se propune capitalizarea acestei bănci cu 14 milioane de dolari.

El susține că decizia privind capitalizarea BII a fost luată de guvernul în care Florin Cîțu era ministru al Finanțelor care a fost de acord atunci cu memorandumul și că n-a avut obiecții tehnice asupra acestuia, singura lui problemă fiind că se pronunțase anterior împotriva BII, pe când era în opoziție, și asta îi adusese multe like-uri și share-uri pe internet. 

El mai susține că plasarea în presă a documentului este o diversiune a lui Cîțu pentru a stinge controversele legate de remanierea sa.

În știrea inițială, apărută în Economedia și preluată de G4Media, se afirmă că pe când era ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare ”a inițiat un memorandum prin care cere guvernului să aprobe participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro” și că premierul Florin Cîțu, surprins de inițiativă a declarat nu numai că respinge categoric această inițiativă, dar și că va cere o investigație pentru a afla cum s-a făcut acest memorandum.

”Memorandumul fost inițiat fără ca eu să știu, voi cere o investigație pentru a afla cum s-a făcut. (…)România nu are nimic de câștigat de pe urma participării la această bancă. Sunt neplăcut surprins să văd acest memorandum dat spre avizare de fostul ministru către guvern. Nu înțeleg cine l-a convins că e un lucru bun pentru România. Ieri l-am primit, sunt total surprins neplăcut de eveniment. Vom începe cu această investigație, să vedem cine a decis că e bine ca România să bage milioane de euro într-o bancă a rușilor.” – a declarat Cîțu.

Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, dezvăluie însă nu numai că Florin Cîțu a știut despre această inițiativă, de participare a României cu 14 milioane de dolari la capitalizarea BII, dar că decizia a fost luată de guvern chiar când Florin Câțu a fost ministru al Finanțelor. Mai mult decît atât, ministrul Florin Câțu nu s-a opus niciodată aceste inițiative a guvernului condus acum chiar de el.

”În primul rînd, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul României si prevede o contributie a tarii noastre de 14 milioane de euro platibili în trei transe intre 2021-2023. Daca era cu adevarat o problema aceasta participatie la BII, ministrul de finante Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispozitie pentru a denunta prezenta Romaniei in BII si nu a facut-o. Asadar, premierul se poate investiga pe el insusi in acest caz” – dezvăluie fostul ministru Nazare.

Documentul ”scurs” în presă are scopul de a abate atenția de la remanierea lui Nazare

El mai spune că draftul documentului a fost trimis spre avizare la MAE, după primirea unui acord informal de la acest minister și după consultarea partenerilor strategici ai României, iar apoi draftul a ajuns la cabinetul premierului care l-a scurs, ”pe surse”, la presă.

Motivul? Pentru a închide discuțiile despre remanierea ministrului Finanțelor.

”Si pentru ca nu exista „intarzieri in proiecte importante pentru viitor” si altceva efectiv nu s-a gasit, au ales sa dea, pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care sa stinga controversa legata de remanierea mea.”

Pe de altă parte, susține fostul ministru al Finanțelor, decizia privind plățile efective către BII se ia de Guvern numai după aprobarea sa de către Președinte și Parlament.

”Decizia privind platile efective, care este urmarea celei privind capitalizarea, se ia tot de catre Guvernul Romaniei, cu aprobarea Presedintelui si a Parlamentului Romaniei. Premierul nu are ce decizie sa anuleze, pentru ca decizia nu a fost vreun moment luata, ci urma sa fie discutata in Guvern, dupa obtinerea unui aviz de la Ministerul Afacerilor Externe” – scrie fostul ministru Nazare.

Anul trecut, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, nu a avut obiecții tehnice pe Memornadum

Mai mult, dezvăluie Nazare, Florin Cîțu, care acum se declară surprins de Memorandum, nu numai că știa de el, dar ar fi spus chiar, pe când era conducea Finanțele, că nu are obiecții tehnice asupra acestui Memorandum, numai că vrea să fie consecvent cu o decizie luată pe când era în opoziție și care i-a a adus multe like-uri și share-uri pe rețelele de sociaizare.

”De altfel, se cunoaste faptul ca, in precedenta sa calitate de ministru de finante, Florin Citu ar fi spus ca nu are obiectii tehnice asupra Memorandumului, ca din punctul de vedere al finantelor publice nu sunt probleme, dar ca nu ar vrea sa aprobe o chestiune asupra careia s-ar fi opus cand era in opozitie. Premierul ar fi mentionat ca primea multe like-uri si share-uri atacand public pe subiectul BII, atunci cand era in opozitie”.

fragment din draftul Memorandumului (sursa foto: economedia.ro)

Iată postarea integrală a fostului ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare:

”Premierul a anuntat ca deschide o investigatie sa vada cu cine m-as fi sfatuit cand am transmis draft-ul (ciorna) memorandumului BII la Guvern. In primul rand, nu l-am transmis la Guvern, ci mai intai la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiza. Sustin investigatia si ii ofer cateva elemente, evident cat pot sa spun, fara sa aduc atingere imaginii Romaniei si partenerilor strategici. Am transmis mai intai informal schita de memorandum la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am trimis spre avizare la MAE inainte sa primesc un acord informal. Cu cine m-am consultat? Evident, cu reprezentanti MAE si cu partenerii strategici ai Romaniei.

De altfel, salut demararea „evaluarii” la Ministerul de Finante, care mai nou s-a transformat in ancheta! Si pentru ca nu exista „intarzieri in proiecte importante pentru viitor” si altceva efectiv nu s-a gasit, au ales sa dea, pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care sa stinga controversa legata de remanierea mea.

In primul rand, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul Romaniei si prevede o contributie a tarii noastre de 14 milioane de euro platibili in trei transe intre 2021-2023. Daca era cu adevarat o problema aceasta participatie la BII, ministrul de finante Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispozitie pentru a denunta prezenta Romaniei in BII si nu a facut-o. Asadar, premierul se poate investiga pe el insusi in acest caz.

Romania este cel mai important beneficiar al finantarilor BII, cu o pondere de 20% in valoarea investitiilor active. In ceea ce priveste instrumentele de datorie, Romania are o pondere de 28%. Investitiile BII care vizeaza Romania in derulare sunt in valoare de 255 mil euro, cele in curs de aprobare sunt in valoare de 130 mil euro. Toate acestea au impact direct asupra dezvoltarii economice a Romaniei.

Decizia privind platile efective, care este urmarea celei privind capitalizarea, se ia tot de catre Guvernul Romaniei, cu aprobarea Presedintelui si a Parlamentului Romaniei. Premierul nu are ce decizie sa anuleze, pentru ca decizia nu a fost vreun moment luata, ci urma sa fie discutata in Guvern, dupa obtinerea unui aviz de la Ministerul Afacerilor Externe.

Conform atributiilor, dupa ce draft-ul (ciorna) de memorandum a fost examinat tehnic, legal, dupa ce a fost avizata fara observatii de toate directiile tehnice din Ministerul Finantelor, inclusiv de secretarii de stat sustinuti direct de premier, l-am transmis spre analiza Ministerului Afacerilor Externe, avand, cum am mai precizat, un acord informal in prealabil.

De altfel, se cunoaste faptul ca, în precedenta sa calitate de ministru de finante, Florin Citu ar fi spus ca nu are obiectii tehnice asupra Memorandumului, ca din punctul de vedere al finantelor publice nu sunt probleme, dar ca nu ar vrea sa aprobe o chestiune asupra careia s-ar fi opus cand era in opozitie. Premierul ar fi mentionat ca primea multe like-uri si share-uri atacand public pe subiectul BII, atunci cand era in opozitie”.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate