Procurorii Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au sesizat instanţa de judecată în cazul a doi inspectori ai ANAF – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa acuzaţi de luare de mită, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de DNA.
Potrivit sursei citate, procurorii anticorupţie au sesizat instanţa de judecată cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei ale celor doi inspectori, Mihai Buşu şi Stere Anagnoste.
„La data de 18 octombrie 2021, inculpatul Buşu Mihai, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins pentru sine şi pentru colegul său Anagnoste Stere, sume de bani cuprinse între de 4.000 şi 5.000 lei, de la administratorul unei societăţi comerciale (martor în cauză). Concret, banii respectivi ar fi fost pretinşi pentru ca, în urma controlului fiscal pe care îl realizau cei doi inspectori, aceştia să formuleze concluzii care să nu determine declanşarea unui control de fond la societatea omului de afaceri”, se precizează în comunicatul DNA.
Potrivit focuspress.ro, denunțătorul este omul de afaceri Zoltan Gabriel Gorun, cel care deține societatea Marseq Consultants SRL, preluată, în 2013, de la Laurențiu Mironescu, fost deputat, președinte PDL de Constanța și secretar de stat, actualmente aflată în faliment. Zoltan G. Gorun este, la rândul lui, potrivit aceleiași surse, subiectul altor dosare penale aflate pe rolul instanțelor, pentru evziune fiscală și alte infracțiuni economice.
Cei doi inspectori ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au fost prinşi în flagrant, pe 19 octombrie 2021, în momentul în care au primit, printr-un intermediar, câte 4.000 lei fiecare.
”În prezenţa avocaţilor, (fiecare dintre) cei doi inculpaţi a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv trei ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani şi interzicerea pe o perioadă de doi ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii”, se mai menţionează în comunicatul de presă transmis de DNA.
Dosarele de urmărire penală împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Constanţa.