Un pluton de procurori DNA în frunte cu chiar unul dintre adjuncții comandantului Voineag, procurorul șef Silviu Paul Dumitriu, au dat în judecată instituția din care fac parte și cer ca salariile lor, deja umflate ca bășica porcului pe care au bătut-o în ultimele două decenii pe maidanul patriei, să fie aliniate cu cele ale colegilor delegaţi în Parchetul European.
Acțiunea lefegiilor* parchetari, definită de ei drept ”litigiu de muncă” ce are ca obiect un așa zis ”calcul drepturi salariale”, a fost înregistrată pe 15 mai 2024 pe rolul Secţiei a-VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale din cadrul Tribunalului București, potrivit portalului instanțelor de judecată.
Deși au unele dintre cele mai mari salarii bugetate din România cocoșată de sărăcie, hoție și corupție, în care salariul mediu este de aproximativ 1000 de euro, procurorii din țarcul lui Voineag care, potrivit dezvăluirilor G4Media, câștigă în medie în jur de 5000 de euro lunar, se simt discriminați față de colegii lor delegați în Parchetul European – EPPO și care câștigă aproximativ 8000 de euro lunar.
Prin urmare, cu mic cu mare, 43 (patruzecișitrei – vezi lista completă de la final) de procurori nemulțumiți de leafa nesimțită pe care o încasează indiferent dacă termină cu succes un dosar penal într-o lună, un an, sau 1000 de ani, și-au dat angajatorul în judecată și în devălmășie cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care figurează și el, alături de DNA, la secțiunea ”pârât”.
Foștii subordonați ai Laurei Codruța Kovesi de la DNA se simt discriminați față de actualii subordonați ai acesteia, din cadrul EPPO. Potrivit G4Media, ei vor nu numai alinierea salarială cu angajații structurii europene, ci și plata diferențelor salariale cumulate ”de la înființarea instituției eurpene de anchetă, din 1 iunie 2021, plus doobânzi penalizatoare și indice de inflație până la plata efectivă”.
Culmea, pe lista lefegiilor reclamanți au fost identificați de G4Media și doi procurori delegați EPPO, Narcis Lăzărescu și Cosmin Adrian Iordache. Pentru că leafa lor e deja ultra-nesimțită, ei neputînd cere una mai mare fără să riște să fie aruncați pe geam de birocrații de la Bruxelles, cei doi cer doar să li se achite, retroactiv, diferenţele salariale pentru perioada în care nu au lucrat ca procurori delegaţi EPPO, începând din 1 iunie 2021, data înfiinţării Parchetului.
Potrivit aceleiași surse, printre cei 43 de lefegii nemulțumiți sunt următorii:
- Silviu Paul Dumitriu – procuror șef adjunct al DNA, cel care a coordonat ancheta în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat în 2014 la 5 ani de închisoare, dosarele magnatului Ioan Niculae, ale ex-deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, al primarului Gheorghe Ștefan, zis “Pinalti”, și a fostei şefe CNA, Laura Georgescu,
- Vasilica Gabriela Albu, şefa Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE,
- Ionuţ Ardeleanu, şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie,
- Mihaiela Moraru-Iorga, şefa Secţiei de combatere a corupţiei, cea care anchetează dosarul „Coldea”,
- Marian Drăgulescu, adjunctul Mihaielei Moraru-Iorga şi care coordonează cercetările în dosarul ex-preşedintelui CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, acuzat de o şpagă de 3,2 milioane Euro,
- Radu Florin Ionescu, şeful Serviciului de combatere a corupţiei la nivel înalt, anchetatorul lui Gigi Becali,
- Adrian George Matei, şeful Serviciului de combatere a corupţiei în instituţiile publice, anchetator al lui Liviu Dragnea şi Dan Adamescu,
- Adrian Mircea, şeful Serviciului pentru infracţiuni de corupţie săvârşite de militari,
- Horaţiu Baias și Clement Resmeriţă, fostul respectiv actualul şef al „informaţiilor clasificate” adică ai Serviciului Tehnic din DNA,
- Ramona Mungiu, cea care se ocupă de cazul de corupţie din Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile.
De asemenea, pe listă sunt și controversați cu renume precum:
- Marian Tudor, unul dintre cei care au semnat ordonanţă de clasare în Dorsarul Revoluţiei,
- Gheorghe Moţa, procurorul care a divulgat toamna trecută în timpul interviului pentru şefia Secției de combatere a corupției DNA că-l are în vizor pe Sebastian Ghiţă,
- Ionela-Crina Bălan, cea care în 2019 a ajuns în atenţia publică pentru că a închis un dosar de coruptie care viza un fost consilier prezidenţial al lui Băsescu, Virgil Păunescu, pe motiv că nu găsise o firmă care, în realitate, există încă din 2001.
Iată, mai jos, lista completă a lefegiilor nemulțumiți de la DNA, a celor 43 de reclamanți oficiali încolonați în ordine alfabetică, fiecare cu sacul cât casa mufat la bugetul violat în grup de o breaslă care se consideră superioară altor bresle cu absolut nimic mai prejos decât a lor, precum cele ale medicilor, profesorilor, inginerilor, jurnaliștilor de investigații și a altor vreo sută de profesii la fel de importante ca a magistraților impertinenți și veșnic nesătui:
-
- ALBU VASILICA GABRIELA
- ARDELEANU IONUŢ
- BADEA DAN GABRIEL
- BAIAS HORAŢIU OVIDIU
- BĂDĂLAN VOICU CRISTINA
- BĂLAN IONELA CRINA
- BELDIE CANELA MIHAELA RAMONA
- CÂRLESCU NECULAI
- CIURARIU DELIA MARIA
- CREŢ CRISTIAN
- DERIUŞ AURELIA LAURA
- DRĂGULESCU MARIAN
- DUMITRESCU FLORIN GEORGE
- DUMITRIU SILVIU PAUL
- ENACHE AURELIA
- GHEORGHE ANGHEL RALUCA OLIVIA
- GHEORGHE IVAN
- GRIGORAŞ TUDOR IONUŢ
- GROSARU ELENA CRISTINA
- IONESCU RADU FLORIN
- IORDACHE COSMIN ADRIAN
- JĂRDIEANU ELENA RAMONA
- LĂNCRANJAN ALEXANDRA CARMEN
- LĂZĂRESCU NARCIS
- MANEA TEODOR
- MANOLE DAN
- MATEI ADRIAN GEORGE
- MATEI LEONTIN
- MIRCEA ADRIAN
- MIROIU FLORIANA
- MORARU IORGA MIHAIELA
- MORTU ALEXANDRU IONUŢ
- MOŢA GHEORGHE EMIL
- MUNGIU RAMONA
- NICA ANDREEA OANA
- PETRESCU IONUŢ AURAŞ
- POPA PETRICĂ MARIUS
- PRUNĂ MIHAI
- RESMERIŢĂ CLEMENT MIHAI
- STROIE ŞTEFĂNIŢĂ
- ŞERBAN DANIEL
- TUDOR MARIAN
- VASILE ANDREEA FLORINA
*) LEFEGIU, lefegii, s. m. 1. Nume dat mercenarilor din țările române în evul mediu. 2. (Pop. și fam.) Salariat; funcționar. – Din tc. ulûfeci. (Sursa:dexonline)