miercuri, noiembrie 6, 2024
AcasăAnalize MediaLiviu Dragnea, sprijinit de Guvern, în tentativa de a scăpa de pușcărie

Liviu Dragnea, sprijinit de Guvern, în tentativa de a scăpa de pușcărie

Liviu Dragnea și prietenii politici au mai dat o palmă justiției, în tentativa de a-l scăpa pe liderul PSD de închisoare, după ce acesta a fost condamnat în primă instanță în dosarul DGASPC Teleorman la 3 ani și 6 luni cu executare. Preşedintele PSD a deschis la Curtea de Apel Bucureşti, în contencios, un proces împotriva Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care a reclamat nelegalitatea constituirii completurilor. 

Iar, surpriză, Curtea Constituţională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. 

Curtea Constituţională a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la finalul şedinţei că Instanţa supremă a dat mai multe hotărâri începând cu anul 2014, potrivit cărora erau desemnaţi prin tragere la sorţi doar patru membri ai completelor de 5. 

Completurile de 5 judecători în materie penală de la Instanţa supremă au pe rol dosare importante, în care sunt judecaţi, printre alţii, liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, omul de afaceri Sebastian Ghiţă şi fostul judecător de la CCR Toni Greblă. 

Și pentru că în România se poate, Guvernul a fost reprezentat în discuțiile de la CCR chiar de Toni Greblă. 

CCR sesizată de Viorica Dăncilă

„În data de 2 octombrie 2018, Curtea Constituţională a fost sesizată de către prim-ministru cu o ‘cerere de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorităţi publice de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare’. Sesizarea constituie obiectul dosarului nr.1417E/2018”, informa CCR. 

Reacția Opoziției la decizia CCR

Decizia CCR referitoare la completurile de cinci judecători de la ICCJ este „o surpriză neplăcută”, fiind mai degrabă o decizie politică, a declarat deputatul USR Stelian Ion. 

„Să vedem şi motivarea, am văzut doar comunicatul Curţii Constituţionale. Pentru noi este o surpriză neplăcută, am ascultat cu mare atenţie şi am studiat actele care au fost publice şi anume, pe de o parte, sesizarea, pe de altă parte, apărările făcute inclusiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ne-au convins argumentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, în vreme ce judecătorii Curţii Constituţionale sunt numiţi politic, potrivit Constituţiei noastre, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt promovaţi pe bază de examen. De aceea, dincolo de chestiunile juridice, (…) vedem că decizia de astăzi dată de o instituţie politică juridică este mai degrabă o decizie politică, spunem noi, vedem că apărările şi argumentele unor profesionişti ai dreptului, cum sunt judecătorii de la cea mai Înaltă Curte de Justiţie din această ţară, aceste păreri nu sunt luate în considerare de către Curtea Constituţională”, a afirmat Stelian Ion.

În schimb, preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a afirmat, că decizia CCR privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de cinci judecători poate avea efecte foarte mari pentru stabilitatea sistemului legislativ, însă a adăugat că trebuie aşteptată motivarea Curţii Constituţionale. 

„Trebuie să aşteptăm şi motivarea Curţii pentru a vedea care a fost conflictul pe care Curtea l-a avut în considerare. Efectele pot fi unele foarte mari pentru procese şi stabilitatea sistemului legislativ din România, pentru că nu se întâmplă ca efect direct doar faptul că procesul lui Liviu Dragnea se va relua – asta fiind o consecinţă evidentă şi e important să ne întrebăm câţi oameni au posibilitatea să îşi schimbe judecătorii atunci când doresc, cum tocmai se întâmplă domnului Dragnea. Dar, dacă mergem pe o interpretare literală a deciziei, de asta spuneam că e important să vedem motivarea, pare că pentru toate procesele din ultima perioadă judecate de ICCJ apare o nouă cale de revizuire, ceea ce este un lucru foarte grav”, a declarat Barna, citat de Agerpres.  

Potrivit lui, decizia Curţii Constituţionale se aşază într-un tot mai lung şir de decizii criticabile. 

Liviu Dragnea, principalul beneficiar al deciziei CCR

Barna mai spune că oricum, de la 1 ianuarie s-ar fi intrat pe noua prevedere legislativă care vizează tragere la sorţi pentru toţi cei cinci judecători.

„De acum încolo e foarte important de văzut care vor fi efectele – la fel ca şi în Ordonanţa 92 a lui Turodel Toader – pentru procesele care sunt în momentul de faţă în curs sau pentru cele care au fost judecate în ultima perioadă, pentru că acolo această modificare poate să aibă un efect devastator, în sensul că, pur şi simplu, se mai inventează extra-lege o cale de revizuire. Cel puţin aşa arată, de aceea spun că sunt curios să văd şi motivarea pe care Curtea Constituţională o va prezenta, dar, dincolo de asta, nu putem decât să constatăm că Liviu Dragnea tocmai şi-a găsit un mecanism prin care îşi va schimba judecătorii din dosar. (…) Impactul e unul major pe sistem, nu e doar beneficiarul evident din aceste zile, care e Liviu Dragnea”, a explicat Dan Barna. 

Decizia trebuie respectată, chiar dacă îl avantajează pe Dragnea

În opinia deputatului Marius Pașcan, trebuie să respectăm această decizie a Curţii Constituţionale.

„Adică, ea a stabilit, de fapt, că acele completuri trebuie trase integral la sorţi, conform noii legi de organizarea judiciară, asta este în esenţă. Acum, sigur, dacă ne raportăm la… tehnic ce s-a întâmplat – că sesizarea a fost făcută de Guvern, că este legată de dosarul ‘Bombonica’ al preşedintelui Liviu Dragnea, sigur că putem să avem orice fel de interpretări, dar, în esenţă, decizia Curţii constată, practic, că nu s-a respectat Legea de organizare judiciară care prevede tragerea la sorţi a celor cinci judecători. Tehnic nu putem prezuma că fie sunt traşi la sorţi patru şi unul este membru de drept, fie că sunt toţi cei cinci traşi la sorţi şi ei vor decide într-un anume fel, adică nu vor judeca obiectiv. Prin urmare, eu cred că trebuie să respectăm pur şi simplu decizia Curţii şi, sigur, să aşteptăm să vedem şi ce motivează în respectiva decizie, constatând acest conflict constituţional între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a afirmat Paşcan.

Pe de altă parte, Alina Gorghiu, nu vede nici o consecință în dosarul domnului Dragnea, pentru că acesta a fost condamnat în primă instanţă de completul de trei judecători de la Înalta Curte, dosarul lui se află în apel la completul de cinci judecători.

„În funcţie de calea de urmat pe care o identifică CCR sau de sugestiile pe care le face CCR, cel mult se poate ajunge la tragerea la sorţi a unui complet în cazul dosarului domnului Dragnea şi a altor dosare aflate pe rolul completurilor de cinci sau la sorţi se poate trage chiar acelaşi complet. Nu văd niciun fel de problemă din acest lucru”, a spus Alina Gorghiu. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate