luni, noiembrie 28, 2022
AcasăAgenda ZileiExterneDupă ce a dat cep la gazoductele Nord Stream, Rusia vrea să...

După ce a dat cep la gazoductele Nord Stream, Rusia vrea să participe alături de Suedia la investigarea cazului

Premierul Rusiei, Mihail Mişustin, i-a trimis o scrisoare guvernului suedez prin care solicită includerea autorităţilor ruse în ancheta privind exploziile care au avariat recent conductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, a anunţat vineri Ministerul de Externe suedez, potrivit Reuters.

O investigaţie a autorităţilor suedeze la locurile avariilor de pe conductele Nord Stream a descoperit dovezi ale unor detonări, iar procurorii bănuiesc că a avut loc un act de sabotaj.

“La 6 octombrie, s-a primit o scrisoare de la prim-ministrul rus Mihail Mişustin către prim-ministrul Magdalena Andersson, prin care se cerea ca autorităţile ruse şi compania Gazprom să fie implicate în investigaţia suedeză”, a explicat diplomaţia de la Stockholm într-un e-mail.

Anterior, Suedia a respins apelurile de la Kremlin care solicitau ca Rusia să ia parte la anchetă.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat joi că Moscova va insista pe o “investigaţie deschisă şi cuprinzătoare” care include oficialităţi ruse şi Gazprom.

“A nu permite proprietarului (conductelor) să asiste la investigaţie înseamnă că există ceva de ascuns”, a subliniat Zaharova.

Autorităţile suedeze şi daneze investighează patru scurgeri din conductele Nord Stream 1 şi 2 care leagă Rusia şi Germania via Marea Baltică. Două dintre incidente au avut loc în zona economică exclusivă a Suediei, iar celelalte două în cea a Danemarcei.

Europa, care înainte se baza pe Rusia pentru aproape 40% din necesarul său de gaz, se confruntă cu o criză energetică de la începerea invaziei ruse în Ucraina (24 februarie). Conflictul din Ucraina a dus la tăieri drastice ale livrărilor de combustibil către vestul Europei.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate