vineri, august 12, 2022
AcasăAgenda ZileiEducația sexuală în școli stârnește biserica romană-catolică

Educația sexuală în școli stârnește biserica romană-catolică

Educația sexuală în școli stârnește biserica romană-catolică, astfel că, arhiepiscopul mitropolit Aurel Percă cere Parlamentului să adopte modificările aprobate anul trecut la Legea 272/2004 în care este prevăzut acordul scris al părinţilor pentru programele de educaţie sanitară, care includ componente de educaţie sexuală.

„Solicităm reprezentanţilor din Parlamentul României să dezbată şi să adopte legea în aceeaşi formă, adică adoptându-se modificările din 2020, care prevăd acordul scris al părinţilor pentru programele de educaţie sanitară ce includ componente de educaţie sexuală. Există, de altfel, un precedent al acordului scris al părinţilor şi în cazul orelor de religie”, a afirmat acesta.

Constituţia României garantează dreptul oricărui părinte de a-şi forma copiii conform convingerilor lor etice şi religioase.

„Cum putem pregăti generaţia tânără pentru perioada post-COVID, în care sunt necesare simţul civic şi solidaritatea? Trebuie să schimbăm orientarea culturală de fond, cultivând un simţ de responsabilitate foarte puternic, care presupune conjugarea tuturor forţelor, atât din partea confesiunilor, dar şi printr-o susţinere a educaţiei de către stat prin legi corecte, care să respecte libertatea de decizie”, afirmă IPS Aurel Percă.

Acesta subliniază că părinţii trebuie să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sanitară în care sunt predate componente de educaţie sexuală.

„Educaţia copiilor nu începe odată cu programa şcolară, părinţii fiind primii responsabili de transmiterea valorilor către copiii lor. Prin urmare, numai la cererea lor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, şcoala le poate pune la dispoziţie astfel de cursuri”, precizează prelatul.

Conferinţa Episcopilor Catolici din România a semnalat, încă din aprilie anul trecut, că obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor, garantate de Constituţie.

Pe de altă partea, BOR cere obligativitatea orelor de religie în școlile românești pe motiv că acestea ar fi mult mai utile decât cele de educație sexuală, lucru care a stârnit o întreagă dezbatere la nivel național.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate