miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAnalize MediaElena Udrea a fost reținută în Costa Rica. Alina Bica a fost...

Elena Udrea a fost reținută în Costa Rica. Alina Bica a fost și ea reținută

Elena Udrea a fost reținută de polițiștii din Costa Rica, în noaptea de miercuri spre joi. Câteva ore mai târziu, și Alina Bica a fost arestată.

„În urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Costa Rica, au fost localizate şi reţinute Udrea Elena Gabriela şi Bica Alina Mihaela”, precizează Biroul de presă al Poliției Române. 

Pentru Elena Udrea s-a primit o notificare roşie în baza de date Interpol pentru infracţiunile de mită şi abuz în serviciu, emise de Interpol Bucureşti. Ea ar fi fost arestată pe o arteră publică, în jurul orei locale 10,00.

Elena Udrea a reținută în Costa Rica

Elena Udrea a fost condamnată definitiv pe 5 iunie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.  Ea se află în Costa Rica de la începutul acestui an, unde a născut recent o fetiţă. 

Înainte de a naște, Elena Udrea a starnit atenția opiniei publice din România, după ce a publicat în revista Viva! un pictorial cu ea însărcinată. Revista a fost „crucificată” pentru că textul atașat pictorialului nu conținea nici un cuvânt despre activitatea ei infracțională sau despre faptul că a fost condamnată. Mai mult,  în loc de faptul că aceasta a fugit din țară, ziariștii de la revistă au spus despre Elena Udrea că trăiește în exil. 

Ce spune avocatul din România al Elenei Udrea

Potrivit lui Veronel Rădulescu, avocatul din România al Elenei Udrea, condamnata va fi dusă în instanţă după ce a fost reţinută de Interpol. Acesta a mai menționat că sunt slabe șanse pentru a fi extrădată pentru că fetiţa sa are cetăţenie costaricană şi nu poate fi despărţită de mamă. 

Elena Udrea a reținută în Costa Rica
Foto: Viva.ro

„În acest moment, Elena Udrea este la sediul Interpol, pentru a fi dusă la o instanţă din Costa Rica. Nu am vorbit cu Elena Udrea, am vorbit cu Adrian (Adrian Alexandrov, partenerul de viaţă al Elenei Udrea, n.r.). Mi-a spus ce s-a întâmplat, că era lângă o cafenea din zona în care locuieşte şi s-a prezentat cineva de la Interpol din Costa Rica, care a invitat-o la sediu pentru procedura de extrădare la solicitarea statului român. Cu siguranţă, va fi prezentată instanţei, care va analiza toate aspectele care ţin de această situaţie, inclusiv faptul că Elena Udrea are o fetiţă de doar 10 zile şi va ţine cont, probabil, şi de statutul de azilant pe care l-a obţinut deja – temporar, ce-i drept, şi se va pronunţa pe cererea de extrădare. Din punctul meu de vedere, nu va dispune extrădarea, mai ales pentru faptul că are o fetiţă, care are cetăţenie costaricană, cu drepturi protejate de legea de protecţie a copilului din Costa Rica, una dintre prevederi fiind că un copil nu trebuie despărţit de mama lui”, a spus avocatul la Digi 24. 

Ce spune ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre Elena Udrea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, preciza în luna iunie că procedura de extrădare din Costa Rica este posibilă, chiar dacă România nu are un tratat bilateral în acest sens. 

”Procedura îşi urmează firescul ei, fiţi de acord să nu facem din personajul despre care vorbiţi un subiect naţional. Un ministru al Justiţiei vorbeşte despre toţi în mod egal şi am văzut pe cineva foarte matinal care mă suna să declar despre Elena Udrea. Nu ăsta e rolul ministrului Justiţiei. Prin urmare, procedura va parcurge etapele legale. Pentru mine nu este un subiect Elena Udrea. (…) Este un cetăţean care a comis infracţiuni, care a fost condamnată definitiv, care a fost dată în urmărire şi continuă procesul mai departe. De ce nu veniţi la foarte mulţi condamnaţi din străinătate care au acelaşi parcurs? Eu nu fac deosebire, ca ministru, indiferent că o cheamă, că îl cheamă, că nu ştiu ce, e aceeaşi procedură”, a declarat Tudorel Toader la intrarea în CSM, citat de Agerpres.  

Elena Udrea a reținută în Costa Rica
Foto: playtech.ro

Elena Udrea a fost reținută pentru Gala Bute

Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Elna Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja). 

Elena Udrea a reținută în Costa Rica
Foto: Romania TV

Alina Bica, fostă șefă DIICOT, a fost arestată și ea

Pentru Alina Bica a venit o notificare roşie în baza de date Interpol pentru infracţiunile de mită şi corupţie, emisa tot de Interpol Bucureşti. Ea a fost arestată în jurul orei 14,00 tot pe o stradă. Cele două au fost plasate sub ordinele unei Curţi Penale din San Jose.

Elena Udrea a reținută în Costa Rica Alina bica retinuta
Foto: www.ziarulstefancelmare.ro

De asemenea, fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost condamnată definitiv, pe 26 iunie, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului şi în care era implicat fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. Acesta a fost însă achitat de judecătorii Instanţei supreme

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate