sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăAgenda ZileiEmilia Șercan: “Autoritățile statului au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva mea....

Emilia Șercan: “Autoritățile statului au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva mea. Acum încearcă să o mușamalizeze”

Jurnalista Emilia Şercan, care a fost ținta unei grave operațiuni de compromitere prin mass media, după ce a documentat plagiatul flagrant comis de fostul general și actual premier Nicolae Ciucă, susține că în spatele acestei acțiuni se află autoritățile statului, inclusiv persoane din Poliția Română care ar fi transmis către un site obscur din Republica Moldova, pentru a fi apoi preluate în presa autohtonă, probe dintr-un dosar constituit tocmai ca urmare a plângerii sale, făcute în urma unui prim șantaj telefonic. Acum, susține Șercan, autoritățile încearcă să mușamalizeze toată operațiunea, la 45 de zile de la prima plângere victima nefiind nici măcar audiată la Parchet.

Ea afirmă că în decurs de o lună a fost vizată de trei acţiuni distincte de ameninţare, defăimare şi intimidare şi că ultima dintre acestea a fost făcută, potrivit probelor pe care le deţine, cu complicitatea unor persoane din cadrul Poliției Române.

”Am decis să denunţ public operaţiunile de discreditare şi intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată. Am decis acest lucru pentru că, de data aceasta, jucătorul-cheie este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliţiei Române pentru a identifica autorul unei infracţiuni de violare a vieţii private a fost scursă din dosar în aceeaşi zi, devenind baza unei ample operaţiuni de kompromat”, afirmă jurnalista într-un text publicat de Press One.

Ea afirmă că în decurs de o lună a fost vizată de trei acţiuni distincte de ameninţare, defăimare şi intimidare – toate legate de munca sa de jurnalist de investigaţie – şi că pentru fiecare dintre aceste trei acţiuni de ameninţare şi denigrare a depus deja plângeri penale la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Bucureşti, dosarele penale fiind anchetate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 Bucureşti, a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

„Una dintre acţiunile de defăimare şi intimidare a fost făcută, potrivit  probelor pe care le deţin, cu complicitatea unor persoane din instituţii ale statului”, precizează Şercan.

Prima dintre cele trei acţiuni a avut loc pe 19 ianuarie 2022, la o zi după ce a dezvăluit că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a plagiat în teza de doctorat,  fiind vorba despre un mesaj de ameninţare legat direct de articolul referitor la plagiatul premierului.

În data de 2 februarie 2022 Emilia Şercan a primit o nouă ameninţare, pentru care a depus o a doua plângere penală.

Conform jurnalistei, în seara zilei de 16 februarie 2022 a găsit un mesaj pe Facebook, de la o persoană cu care nu este conectată prin reţeaua de socializare şi pe care nu o cunoaşte, prin care îi erau transmise un număr de 5 fotografii personale, realizate în urmă cu aproximativ 20 de ani de logodnicul său de la acel moment, în apartamentul în care locuiau împreună.

„Fotografiile mă înfăţişează într-un restaurant de la munte sau în ipostaze obişnuite, ce ţin de rutina zilnică a fiecărui om care e la el acasă, în camera de baie, după duş, într-o ţinută sumară”, precizează Şercan, care adaugă că tot în acea seară, a descoperit că fotografiile au fost încărcate pe mai multe site-uri pentru adulţi.

„După ce am analizat situaţia, am realizat că fotografiile mi-au fost sustrase dintr-un dispozitiv electronic şi ulterior au fost încărcate pe respectivele platforme. Nu am trimis niciodată cuiva acele fotografii şi nici nu le-am încărcat niciodată pe conturile respective. N-am conturi pe astfel de site-uri şi nici nu accesez astfel de platforme”, relatează Emilia Şercan.

Ea mai afirmă că la ora 20:45, în data de 16 februarie, a făcut o captură de ecran cu mesajul primit pe Facebook Messenger pentru a avea dovada că cineva i-a trimis respectivele fotografii, iar a doua zi a mers la subcomisara de poliţie care se ocupa deja de cele două cazuri de ameninţare, anterior, trimiţându-i acesteia captura de ecran  în care apăreau şi numele persoanei, dar şi mesajele şi pozele primite de la aceasta.  Ulterior, subcomisara de poliţie a printat captura de ecran şi a depus-o ca probă la dosarul penal.

”A doua zi dimineață, pe 17 februarie, am sunat-o pe subcomisara de poliție care se ocupa deja de cele două cazuri de amenințare și am întrebat-o dacă infracțiunile care rezultă din furtul respectivelor fotografii și încărcarea lor pe site-uri pentru adulți țin de competența Secției de Investigații Criminale. Mi-a răspuns „da” și mi-a spus că mă așteaptă la birou ca să depun o nouă plângere penală, a treia dintr-o perioadă de aproape o lună.

După ce am încheiat discuția, subcomisara mi-a trimis un mesaj pe WhatsApp în care mă întreba numele contului de pe care mi-a fost trimis mesajul. Ca răspuns la întrebare, la ora 10:29 i-am transmis tot pe WhatsApp captura de ecran realizată de mine cu o seară înainte, la ora 20:45, în care apărea și numele persoanei, dar și mesajele și pozele primite de la aceasta.

O oră și jumătate mai târziu am ajuns la Serviciul de Investigații Criminale, unde am depus o nouă plângere penală referitoare la furtul celor cinci fotografii și la publicarea acestora pe site-uri pentru adulți. Respectiva captură de ecran a fost printată de subcomisara de poliție, care o avea deja de la mine, transmisă prin WhatsApp, și a fost depusă ca probă la dosarul penal.

Am părăsit de la Secția de Investigații Criminale joi, 17 februarie 2022, la ora 14:10.

A doua dimineață, pe 18 februarie, am fost notificată printr-o alertă Google că acea captură de ecran, pe care eu am depus-o ca probă într-un dosar penal, dar și pozele personale furate, au fost publicate pe un site înregistrat în Republica Moldova” – scrie Emilia Șercan.

Ea atrage atenţia că pe captura de ecran publicată de site-ul din Republica Moldova figurează atât ora la care a făcut-o cu telefonul personal, cu o seară înainte de a o depune la dosar, cât şi datele de reţea şi starea bateriei telefonului său de la acel moment, în condiţiile în care acea captură de ecran exista, la ora la care a părăsit secţia de poliţie, în doar două locuri: în telefonul său personal şi în cel al subcomisarei de poliţie, căreia i-a furnizat-o cu titlul de probă pentru a fi depusă în dosarul deschis în urma plângerii penale înregistrate la Poliţie în ziua anterioară.

”Metadatele textului apărut pe site-ul din Republica Moldova indică faptul că acea captură de ecran a fost publicată la 17 februarie 2022, ora 14:51, la aproximativ 40 minute după ce am părăsit sediul Serviciului de Investigații Criminale” – dezvăluie Șercan.

În doar câteva ore, documentul a fost preluat, cu link la site-ul din Republica Moldova (care aparține unui infractor penal condamnat definitiv în România la 4 ani și 8 luni de închisoare, dar care se sustrage  efectuării pedepsei) de peste 74 de site-uri, multe dintre ele aparținând trustului unui alt pușcăriaș român, cu cel puțin două condamnari penale la închisoare, parțial efectuate în pușcăriile românești.

Emilia Şercan precizează că, șocată de apariția în presă a unui document pe care tocmai îl prezentase poliției ca probă în dosar, a discutat cu ministrul de Interne Lucian Bode în legătură cu această scurgere de probe, tocmai de către poliţie, iar acesta i-a facilitat o întâlnire cu şeful Poliţiei Române, chestorul de poliţie Benone Matei, care i-a prezentat ulterior o presupusă analiză a modului în care captura de ecran şi fotografiile sale furate au fost răspândite pe internet.

Potrivit polițistului Benone, care ar fi găsit captura de ecran făcută de Șercan  pe un alt site din Moldova, considerat ”sursa zero”, articol apărut cu câteva ore înainte de a fi transmis poliției, scurgerea fotografiilor compromitătoare nu s-ar fi făcut de către Poliție, ci chiar de pe telefonul jurnalistei, care i-ar fi fost spionat de cineva.

Numai că site-ul invocat de polițistul Benone pentru a îndepărta atenția de pe complicitatea Poliției la operațiunea de compromitere, nu poate fi de încredere deoarece, după cum a observat jurnalista, cu doar 10 minute înainte de publicarea documentelor compromitătoare, mai publicase o preluare de pe Digi24 care…urma să apară peste 8 ore, ceea ce este absurd!

”După o minimă verificare pe internet, am descoperit că site-ul indicat de șeful Poliției Române ca fiind „sursa zero” a postat cu zece minute înainte de publicarea fotografiilor mele, la ora 05:35, un alt articol, care reprezintă o preluare de tip copy-paste, cu linkuri incluse, a unei știri publicate de Digi24.ro la ora 17:30 în aceeași zi, adică cu 12 ore mai târziu, conform orei înscrise pe site. (…) Respectivul articol relatează o serie de declarații făcute de ministrul de Afaceri Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, într-o conferință de presă care a avut loc la opt ore după publicarea respectivului articol.

Cum poți să relatezi la ora 5:35 dimineața ceva ce se va întâmpla opt ore mai târziu?

Cum poți să copiezi ad litteram, la ora 5:35 dimineața, un articol care avea să fie publicat abia douăsprezece ore mai târziu?

Toate aceste indicii arată că articolul pe care mi l-a prezentat șeful Poliției Române, chestorul Benone Matei, drept „sursa zero”, nu a fost primul care a publicat captura de ecran pe care am depus-o ca probă într-o plângere penală”. 

Mai mult, constată Șercan, articolul indicat drept „sursa zero” de șeful Poliției Române nu a fost preluat, cu link, de niciun site. ”În schimb, articolul pe care eu îl consider ca fiind „sursa zero”, publicat la 17 februarie, ora 14:51, a fost preluat cu link, într-un interval de circa trei ore, de alte 74 de site-uri”.

Pentru a fi sigură totuși că scurgerea s-a produs de la Poliție, jurnalista a solicitat expertizarea telefonului său de către trei instituții specializate în ciber security, iar concluzia a fost, potrivit jurnalistei, aceeași:  ”în telefonul meu nu a fost descoperită nicio dovadă de spyware sau haking prin care captura de ecran să-mi fi fost sustrasă în intervalul de 18 ore dintre momentul în care a fost făcută (16 februarie, ora 20:45) și cel în care a fost publicată (17 februarie, ora 14:51)”.

Prin urmare, dacă așa stau lucrurile, atunci e clar că acțiunea de compromitere a sa a fost făcută cu sprijinul Poliției Române, urmând ca autorii să fie aflați de către Parchet, în cazul în care procurorii vor avea curajul să-și facă meseria.

Emilia Șercan afirmă şi că la 9 martie 2022 a trimis scrisori de informare către preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, procurorul general al României Gabriela Scutea şi şeful Poliţiei Române Benone Matei.

„I-am informat în mod oficial despre faptul că autorităţile statului român orchestrează acţiuni pentru compromiterea mea, dar şi despre muşamalizarea operaţiunii de kompromat, iniţiată la scurt timp după ce am scris despre teza de doctorat plagiată a premierului Nicolae Ciucă, precum şi despre faptul că plângerile mele referitoare la violarea vieţii private şi la scurgerea de informaţii nu sunt anchetate în mod corespunzător.”, precizează jurnalista.

Comunicat IGPR, pe înțelesul tuturor: Se confirmă sesizările făcute de jurnalistă, dar noi nu facem decât ce ne cere procurorul. Acum stăm. 

„La nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, au fost înregistrate 3 dosare penale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, privind săvârşirea infracţiunilor de ameninţare, de violare a vieţii private şi cel de-al treilea, privind tot  săvârşirea infracţiunii de violare a vieţii private. Cele două dosare penale, referitoare la săvârşirea infracţiunii de violare a vieţii private, au fost reunite şi ulterior a fost extinsă urmărirea penală, in rem, şi pentru săvârşirea infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic, motiv pentru care a fost declinată competenţa, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, la data 14.03.2022”, a precizat IGPR, potrivit News.ro, după apariţia acuzaţiilor jurnalistei Emilia Şercan.

Conform IGPR, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti efectuează cercetări, în anchetă proprie.
La acest moment, la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, există în lucru doar dosarul penal referitor la ameninţare, sub supravegherea procurorului, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, fiind efectuate activităţi specifice, în vederea identificarii autorului.
În prezent, se aşteptă un răspuns, într-un ordin european de anchetă, vital pentru continuarea activităţilor procedurale.
„În ceea ce priveşte audienţa persoanei în cauză, la conducerea Poliţiei Române, aceasta s-a concretizat într-o notă de audienţă. De asemenea, tot în acest context, persoana în cauză a depus o nouă sesizare, la nivelul Direcţiei Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Documentele astfel întocmite au fost înaintate unităţii de parchet competente, respectiv Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, conform prevederilor Codului de Procedură Penală şi ale Ordinului Comun M.A.I.-P.I.C.C.J. nr. 56/12/C/2014, pentru aprobarea Normelor metodologice privind înregistrarea, evidenţa unitară, circuitul sesizărilor penale şi coordonarea administrativă a activităţilor dispuse organelor de poliţie de către procuror. Precizăm faptul că organele de cercetare penală din cadrul instituţiei noastre efectuează activităţile dispuse de procuror, iau toate măsurile necesare şi formulează propuneri corespunzătoare, cu operativitate şi responsabilitate”, transmite IGPR.
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate