marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiEPPO: Cătălin Hideg și Sanimed International trimiși în judecată de Parchetul European,...

EPPO: Cătălin Hideg și Sanimed International trimiși în judecată de Parchetul European, structura locală, pentru o fraudă de 3 milioane de euro

Parchetul European (EPPO) a anunţat luni pe site-ul său de internet inculparea la Tribunalul Bucureşti a unui om de afaceri român şi a companiei pe care o reprezintă acesta, pentru fraudă legată de obţinerea de fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Potrivit portal.just.ro, afaceristul inculpat este Cătălin Robertino Hideg, iar firma incriminată este Sanimed Internațional Impex SRL.

Fondurile erau destinate centrului de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RecuMeD.

Ancheta este condusă de biroul din Bucureşti al EPPO.

Există suspiciunea că, pe lângă frauda care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, compania care a obţinut ilegal proiectul şi reprezentantul acesteia au spălat banii după obţinerea fondurilor.

Proiectul RECUMED, finanţat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câştiga o licitaţie, omul de afaceri a depus mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale şi de lucrări de construcţii necesare pentru proiect.

Între 2018 şi 2020, omul de afaceri a obţinut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

El nu a acţionat însă izolat, ci în complicitate cu reprezentantul unei companii din Spania (Raluca Ortensia Aelenei – n.red), care urma să echipeze centrul de recuperare şi să execute lucrările de construcţii, susţine EPPO.

Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declaraţii false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condiţiile legale privind transparenţa, legalitatea şi concurenţa în procedura de achiziţie.

Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme şi prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condiţiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.

Conform procurorilor, suspecţii au mers chiar mai departe şi, după ce au obţinut fondurile europene, firma din România (Sanimed  a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru şi Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul iniţial din România, prin emiterea unor facturi false.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar preţurile iniţiale de achiziţie au fost negociate şi stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacţii succesive de la furnizorii iniţiali prin companii din Cipru, Portugalia şi Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la preţuri supraevaluate.

Cealaltă persoană fizică (Raluca Ortensia Aelenei – n.red.) a fost complice la fraudă şi a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei în 20 septembrie. Pedeapsa a fost stabilită la trei ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de probă de patru ani. Acordul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti, care urmează să se pronunţe definitiv.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a devenit cunoscut opiniei publice în pandemie, după un contract controversat care a presupus achiziția, de către Statul Român, a 1,7 milioane de măști la prețuri supraevaluate. Afacerea, acum pe masa DNA, a fost parafată de o firmă cu obiect de activitate distribuție de băuturi alcoolice și mâncare – de fapt, un paravan al lui Hideg. Acesta este un om de afaceri ce face parte dintr-o aripă a masoneriei și a fost doctorand la Academia SRI. După declanșarea anchetelor împotriva sa, s-a mutat în Abu Dhabi.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate