marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiJustițieG4Media: Cătălin Hideg, patronul Sanimed, vizat de anchetele Parchetului European şi DNA

G4Media: Cătălin Hideg, patronul Sanimed, vizat de anchetele Parchetului European şi DNA

Patronul firmei Sanimed, omul de afaceri Cătălin Hideg, este vizat de anchetele Parchetului European şi DNA din această dimineaţă, au declarat surse judiciare pentru G4media.ro. Cătălin Hideg era plecat în Abu Dhabi, ca şi omul de afaceri Cristian Burci, dar a revenit în ţară de Paşte. El va fi dus la audieri la sediul EPPO de la DNA.

Firma Sanimed Impex International din Bucureşti, controlată de Cătălin Hideg, prin intermediul unui off-shore din Cipru, ar fi accesat peste 3 milioane de euro fonduri europene pentru realizarea centrului medical de recuperare pentru vârstnici RecuMed din Călugăreni, potrivit G4Media.

Fiind vorba de fonduri europene, Sanimed a fost nevoită să organizeze licitaţie pentru atribuirea contractului de construcţie a centrului. Licitaţia ar fi fost câştigată de o firmă din Spania patronată de Raluca Hortensia Aelenei, o fostă angajată a Sanimed. Potrivit surselor G4media.ro, procurorii au stabilit că, în spatele câştigătorului licitaţiei, se afla tot patronul Sanimed, Cătălin Hideg.

În plus, firma din Spania câştigătoare a licitaţiei organizate de Sanimed ar fi folosit documente false. Spre exemplu, un document fals atesta că firma are suficientă experienţă pentru astfel de afaceri. În urma unor circuite financiare prin diferite firme din Cipru, Spania şi Portugalia, preţul aparaturii medicale achiziţionate pentru centrul medical din Călugăreni şi decontate din fonduri eruopene ar fi fost crescut artifical.

Pe de altă parte, ancheta DNA, care îl vizează tot pe Cătălin Hideg, priveşte achiziţia de măşti în pandemie. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA şi EPPO au acţionat simultan în cele două dosare după ce Hideg a revenit în ţară.

Iată comunicatul integral al DNA:

”În cauza mediatizată prin comunicatul 394/VIII/3 din 28 aprilie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de doi oameni de afaceri și a SC SANIMED INTERNATIONAL IMPEX SRL, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite, cumpărare de influență, spălarea banilor, a unor infracțiuni de fals și înșelăciune (comise în diferite forme de participație).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.

În contextul menționat mai sus, cei doi suspecți ar fi determinat funcționari din cadrul Oficiului Național Pentru Achiziții Centralizate (O.N.A.C.), pentru ca, prin încălcarea legislației primare, să permită încheierea între o societate comercială interpusă, controlată de cei doi oameni de afaceri și instituția publică menționată, a acordului cadru care viza achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

Deoarece societatea interpusă nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.
Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.

Prin modalitatea descrisă mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție. Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate