marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiEuroparlamentarul neo-nazist grec Ioannis Lagos, fost lider al Zorilor Aurii , a...

Europarlamentarul neo-nazist grec Ioannis Lagos, fost lider al Zorilor Aurii , a fost arestat la Bruxelles

Neonazistul grec Ioannis Lagos, europarlamentar și fost membru al partidului ultranaționalist Zorii Aurii, a fost arestat marți la Bruxelles, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară cu un scor zdrobitor: 658 europarlamentari au votat pentru,  25 împotrivă și 10 abțineri – informează publicația Le Soir.be.

Ridicarea imunității parlamentare a neonazistului Lagos, decisă cu câteva ore înaintea arestării acestuia, s-a făcut la solicitarea Greciei, care-l condamnase la o pedeapsă de 13 ani și 8 luni de închisoare pentru conducerea unei organizații criminale, cum este Zorii Aurii și emisese un mandat internațional de arestare pe numele său.

„Sunt într-un vehicul al poliţiei belgiene, hoţii, ateii, anti-grecii vor să mă închidă. Rămân credincios lui Hristos și Greciei. Sunt mândru că nu m-am plecat niciodată”, a scris marți, pe Twitter, Ioannis Lagos, fostul membru al partidului ultranaționalist Zorii Aurii.

Ioannis Lagos se numără printre cei aproximativ 40 de membri ai Zorilor Aurii, care au fost condamnați în octombrie anul trecut, la Atena, după un proces maraton care a durat cinci ani și jumătate.

În urma asasinării în septembrie 2013 a rapperului antifascist Pavlos Fyssas de către un membru al partidului, Zorii Aurii a fost anchetat ca organizație criminală. Procesul a relevat organizarea paramilitară a partidului și a dus la o scădere de popularitate a acestuia, care nu a mai intrat în parlament la alegerile din 2019.

Ioannis Lagos fusese arestat preventiv, alături de alți membri ai partidului, imediat după asasinarea lui Fyssas, dar a fost eliberat condiționat 18 luni mai târziu, în așteptarea procesului.

Pe 7 octombrie 2020, el a fost găsit vinovat de conducerea unei organizații criminale, dar și de alte infracțiuni grave, inclusiv de coordonarea înjunghierii mortale a lui Pavlos Fyssas, dar și de atacuri violente împotriva migranților și adversarilor politici.

Până ieri, el a fost protejat de imunitatea parlamentară câștigată după ce, în iulie 2019, pătrunsese pe listele Zorilor Aurii, în Parlamentul European.

Rezultatul votului pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Lagos arată însă și că în Parlamentul european există cel puțin 35 (25+10) de simpatizanți ai neo-nazismului.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate