miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiEurostat: Românii și bulgarii sunt cei mai prost plătiți europeni

Eurostat: Românii și bulgarii sunt cei mai prost plătiți europeni

Românii și bulgarii sunt cei mai prost plătiți europeni, dacă ne uităm la câștigurile salariale brute înregistrate în aceste două țări, potrivit Eurostat.

Salariile brute lunare variază considerabil în rândul statelor din Uniunea Europeană. În 2018, câştigurile salariale medii lunare variau de la 4.057 euro în Danemarca şi 3.671 euro în Luxemburg, la 442 de euro în Bulgaria şi 700 de euro în România, arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Media este definită ca valoarea de mijloc: jumătate din angajaţi câştigă mai puţin şi cealaltă jumătate câştigă mai mult decât valoarea medie a câştigurilor, precizează Eurostat.

În topul câştigurilor salariale medii lunare din UE se aflau în 2018:

 • Danemarca (4.057 euro),
 • Luxemburg (3.671 euro),
 • Suedia (3.135 euro),
 • Belgia (3.092 euro),
 • Irlanda (3.021 euro),
 • Finlanda (2.958 euro),
 • Germania (2.891).

Românii și bulgarii sunt cei mai prost plătiți europeni

La polul opus, cele mai mici câştiguri salariale medii lunare din UE se înregistrau în 2018 în:

 • Bulgaria (442 euro),
 • România (700 euro),
 • Ungaria (801 euro),
 • Lituania (809 euro).

Cu toate acestea, câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.395 lei în luna ianuarie a acestui an, mai mic cu 225 lei (-6,2%) faţă de luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.549 lei, cu 357 lei (-6%) mai mic decât în luna decembrie 2020.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (8.107 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.732 lei).

În prima lună a acestui an, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2020 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice, precizează INS.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate