duminică, iulie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiFederația Română de Șah a demarat procedurile pentru transferul ungurului Richard Rapport,...

Federația Română de Șah a demarat procedurile pentru transferul ungurului Richard Rapport, numărul 5 mondial, care dorește să reprezinte România

Federația Română de Șah a demarat un proces de transfer pentru jucătorul maghiar de șah aflat pe locul cinci mondial, Richard Rapport și pentru soția sa, șahista Jovana Rapport din Serbia, la cererea lor, după ce aceștia și-au exprimat dorința de a-și continua cariera sub culorile României, informează instituția printr-un comunicat.

Anterior, Federația Maghiară de Șah (MSSZ) a protestat împotriva „schimbării drapelului” de către Richard Rapport și a spus că va face tot ce îi stă în putere pentru a se asigura că marele maestru va continua să concureze sub culorile maghiare, informează agenția ungară MTI.

”Suntem onorați și bucuroși că un jucător de asemenea calibru a ales să reprezinte țara noastră. Numărul 5 mondial, Richard Rapport, este un jucător puternic pe care ne dorim să-l integrăm în cadrul echipei naționale cât mai repede, iar împreună să obținem rezultate deosebite. În același timp, ne dorim să continuăm relațiile bune profesionale pe care le avem cu federațiile de șah din Ungaria și Serbia”, a declarat Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah.

Richard Rapport, în vârstă de 26 de ani, a obținut titlul de mare maestru la 13 ani. În 2013 a câștigat Campionatul European de Șah rapid, iar în 2017 l-a învins pe campionul mondial Magnus Carlsen la Turneul Tata Steel. La sfârșitul lunii martie 2022, Rapport și-a asigurat primul loc la FIDE GRAND PRIX de la Belgrad.

Soția lui, Jovana Rapport, este mare maestră din 2009, câștigătoarea Campionatului Feminin al Serbiei în 2014 și deține un rating ELO ​​de 2294, mai anunță Federația Română de Șah.

Federația Maghiară de Șah (MSSZ) a protestat anterior împotriva „schimbării drapelului” de către Richard Rapport și a spus că va face tot ce îi stă în putere pentru a se asigura că marele maestru va continua să concureze în culorile maghiare, potrivit agenției MTI.

Scopul clar al Asociației Maghiare de Șah (MSSZ) este [ca Richard Rapport] să continue să concureze sub steagul Ungariei și să aducă glorie șahului maghiar și patriei sale. Prin urmare, vom face tot posibilul pentru asta, așa cum am făcut până acum”, a scris MSSZ, citată de MTI.

Conform știrilor 24.hu, sponsorul principal al turneului de șah Superbet Chess Classic România 2022, recent finalizat, Sacha Dragic, proprietarul miliardar de origine sârbă al companiei Superbet, i-a făcut o irezistibilă ofertă de sponsorizare lui Rapport, care i-ar oferi un șansa reală de a câștiga titlul mondial în următorii ani.

Potrivit informaţiilor tatălui lui Rapport, jucătorul de şah a decis deja şi a acceptat oferta, care include ca acesta să îşi continue cariera în culorile României, mai scrie MTI.

Federația Ungară de Șah: Vom face tot posibilul ca Rapport să concureze mai departe în culorile Ungariei şi să aducă glorie şahului maghiar şi ţării sale

Pe de altă parte, președintele Federației Maghiare de Șah, László Szabó, a declarat pentru MTI că au fost informaţi de către Federaţia Internaţională (FIDE) despre faptul că Richárd Rapport doreşte să îşi continue cariera în culorile României.

„FIDE ne-a semnalat că Ricsi a iniţiat schimbarea ţării pentru care să concureze. În astfel de cazuri, federaţia are la dispoziţie 90 de zile pentru a protesta. Noi am adresat o serie de întrebări către FIDE, pentru că regulamentul cu privire la schimbarea ţării este destul de lax şi neclar, astfel că am solicitat ca federaţia să interpreteze situaţia”, a explicat László Szabó, pentru MTI.

El a mai subliniat că în cele 90 de zile, Richárd Rapport poate continua să concureze sub culorile Ungariei, sau are posibilitatea să concureze neutru, reprezentând FIDE, însă nu există informaţii în acest sens. În consecinţă, la turneul din cadrul Campionatului Mondial de Şah, care va începe în data de 16 iunie, la Madrid, jucătorul de şah maghiar în vârstă de 26 de ani în niciun caz nu va putea să concureze încă pentru România, susține acesta.

László Szabó a mai afirmat că MSSZ este în contact cu federaţia din România, care are o atitudine „foarte corectă” cu privire la subiect şi care ar dori să soluţioneze cazul „fără prejudicii”.

Federaţia Română de Şah a transmis că Rapport i-a abordat cu solicitarea sa.

Totodată, preşedintele federaţiei ungare a explicat că i se pare îngrijorător faptul că nu este nevoie de schimbarea cetăţeniei, şi că dacă cineva vrea să concureze în culorile unei alte ţări, nu trebuie decât să aibă reşedinţa în ţara respectivă, mai scrie MTI.

Potrivit lui László Szabó, federaţia maghiară a făcut în ultimii ani tot ceea ce i-a stat în putere pentru a-l sprijini pe Richárd Rapport financiar, profesional şi în domeniul diplomaţiei sportive. Printre altele, a iniţiat ca soţia din Serbia a lui Rapport, care este, de asemenea, jucătoare de şah, să aibă cetăţenie dublă sârbo-maghiară, ceea ce face ca deplasările sale să fie mai facile.

„Ca membru al echipei de şah a Ungariei, Richárd Rapport a obţinut medalia de argint la Jocurile Olimpice de Şah de la Tromsø, din 2014. Începând din 2031, când Richárd împlineşte 35 de ani, Ungaria îi va recunoaşte medalia de argint de la olimpiada de şah, plătindu-i, din bugetul de stat, o indemnizaţie lunară pentru tot restul vieţii – acelaşi lucru aplicându-se şi antrenorului său, respectiv căpitanului din federaţie”, scrie în comunicatul în care federaţia a indicat şi faptul că Rapport este „una dintre cele mai mari comori ale şahului maghiar şi a întregului sport maghiar”, a mai declarat Szabo.

„Federaţia Maghiară de Şah are obiectivul clar ca Richárd Rapport să concureze mai departe în culorile Ungariei şi să aducă glorie şahului maghiar şi ţării sale natale. Prin urmare, noi vom face tot posibilul, la fel cum am făcut-o şi până acum. Acum doi ani am câştigat dreptul de a organiza la Budapesta cea de-a 44-a olimpiadă de şah din 2024. Ţara noastră nu a mai găzduit niciodată al cincilea cel mai important eveniment sportiv al lumii. Inclusiv acest lucru ne obligă să facem tot posibilul pentru ca la cel mai interesant şi prestigios eveniment de şah al lumii să ieşim în evidenţă cu cea mai puternică echipă”, se arată în comunicatul federaţiei ungare de șah.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate