Premierul Florin Cîțu a publicat vineri, pe Facebook, execuția bugetară a ministerelor după primele șase luni ale anului. Potrivit graficului prezentat, ce a mai bună execuție bugetară, de 96%, a fost înregistrată al Ministerul Justiției și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar cea mai slabă la ministerul Energiei, de doar 28%.
Tabelul publicat de premier este însoțit de sloganul de campanie electorală ”Transparență și profesionalism” și de haștagul #RomaniiTrebuieSaStie.
Ministerul Transporturilor condus de useristul Cătălin Drulă, care a fost criticat în mai multe rânduri de premier inclusiv pentru slaba execuție bugetară, pe care chiar a fost somat s-o prezinte public, a avut o execuție de 73%, de aproape 3 ori mai mare decât Ministerul Energiei condus de liberalul Virgil Popescu.

„La ministerul Transporturilor ar fi trebuit să iau bani, nu să dau, dacă e după execuția bugetară. (…) Nu a fost prezentat un plan de restructurare pentru CFR Călători. (…) Domnul Drulă trebuie să prezinte execuția bugetară public”, a declarat premierul Florin Cîțu joi, 5 august, într-o conferință de presă, după ce s-a anunțat că Ministerul Transporturilor ar urma să primească la rectificare doar 320 milioane de lei, deși ministrul Drulă ceruse o sumă de aproape 10 ori mai mare, de 2,9 miliarde lei.
„Sunt ministere, și voi prezenta acest lucru, unde avem proiecte cu execuție zero la miniștri care au spus ca au avut execuție foarte bună. (…) Ministerele care nu au execuție bună pot să le fie ajustate sumele până la această sumă pe care nu au putut să o cheltuiască. După 6 luni de zile sunt 20 de miliarde care nu au fost cheltuite. Multe sunt la investiții, unele la fonduri europene. Și sunt la toate ministerele. Nu pot să iau în serios propuneri care vin de la minstere de 40 de miliarde când sunt 20 de miliarde necheltuite. Nu ne batem joc de banii românilor. Cine nu a cheltuit banii, trebuie să vină cu explicații. Deficitul bugetar trebuie să rămână la 7,16% din PIB”, a mai declarat premierul.
Din documentul prezentat de Florin Cîțu rezultă că, după primele şase luni, execuţia la nivelul bugetului de stat este de 84% faţă de cât a fost programat.
Iată situația execuției bugetare pe primele 6 luni a tuturor ministerelor:
- Ministerul Muncii – 96%
- Ministerul Justiţiei – 96%
- Ministerul Educaţiei – 95%
- Ministerul Finanţelor – 95%
- Ministerul Afacerilor Interne – 94%
- Ministerul Tineretului şi Sportului – 91%
- Ministerul Culturii – 90%
- Ministerul Afacerilor Externe – 88%
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – 83%
- Ministerul Finanţelor – acţiuni generale – 82%
- Ministerul Sănătăţii – 80%
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – 79%
- Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene- 79%
- Ministerul Apărării Naţionale – 79%
- Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – 73%
- Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor – 67%
- Ministrul Cercetării, Digitalizării şi Inovării – 64%
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – 46%
- Ministerul Energiei – 28%