sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiFlorin Cîțu: Bugetul pe 2020 va fi încropit cu accente liberale

Florin Cîțu: Bugetul pe 2020 va fi încropit cu accente liberale

Bugetul pe 2020 va avea la bază schiţa de la Ministerul Finanţelor Publice, dar va avea accente liberale, adică mai mulţi bani pentru investiţii, potrivit ministrului propus al Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Membrii celor două comisii au avizat negativ noul mandat cu 19 voturi pentru, 19 împotrivă şi nicio abţinere.

„Pornim de la ceea ce găsim la Ministerul Finanţelor Publice. Există o schiţă de buget la Ministerul Finanţelor Publice, dar bineînţeles că va avea accente liberale. Am înţeles că există o întrebare despre accente liberale. Aceasta înseamnă că vom încerca, pe cât posibil, să facem acel transfer de la cheltuieli permanente, care astăzi sunt în buget alocate, aşa cum am spus de fiecare dată, sunt cam 80% din venituri şi contribuţii care se duc către salarii şi aşa mai departe, către investiţii. Nu vom mai face ca în trecut să includem în buget, de exemplu în 2017 a fost inclus 4,2% din PIB şi s-au cheltuit 3,2% din PIB, în 2018 au fost incluşi 4,2% din PIB în buget şi s-au cheltuit 2,6% din PIB. Vom avea un buget cu priorităţi pe investiţii şi ce punem în buget aia cheltuim”, a declarat Florin Cîţu.

Bugetul pe 2020 are priorități

Potrivit lui, Educaţia va primi 6% din PIB, iar Apărarea 2%, de asemenea, bugetul pe anul 2020 va fi construit luând în considerare legislaţia actuală, inclusiv Legea responsabilităţii fiscale. Cîţu a menţionat Partidul Naţional Liberal are o decizie de a nu afecta în niciun fel pensiile militarilor.

De asemenea, Florin Cîţu a spus că în 2019 va începe o analiză pentru a vedea care este cea mai bună modalitate de organizare şi modernizare a ANAF. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

„A fost o audiere lungă şi care a mers într-o direcţie pe care nu o doream. Chiar am cerut de la început să fie o discuţie decentă. Se pare că nu se poate şi ne întrebăm de ce imaginea Parlamentului este cea care este în România. Atunci când preşedintele executiv al PSD dă tonul acestui tip de dezbatere, care nu ne face cinste în Parlament, este clar că ceilalţi nu aveau ce face decât să-l urmeze. A fost un vot politic, în primul rând şi a fost 19 la 19. Acum interpretarea preşedintelui comisiei de la PSD a fost că este un vot negativ. Este un vot politic în care nu s-a luat o decizie dacă mă întrebaţi pe mine”, a spus Florin Cîţu.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate