Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost elaborat la nivelul UE ca urmare a crizei economice provocate de pandemia de COVID, un plan diferit, întrucât, pe lângă componenta de investiţii, include şi reforme asumate de fiecare ţară în parte, a declarat, miercuri, în Parlament, premierul Florin Cîţu – potrivit Agerpres.
„Am văzut în spaţiul public foarte multe interpretări eronate, unele dintre aceste întreţinute artificial cu intenţie, dar toţi românii trebuie să ştie că este un program diferit de ce am avut noi până acum din banul public. Este un program care a apărut într-un moment dificil, toată economia globală trecea printr-o perioadă de criză, cea mai mare criză din ultima sută de ani, şi este un plan care a apărut ca răspuns la această criză. Liderii Europei s-au uitat şi au văzut cum a reacţionat economia UE, fiecare ţară în parte, la acest şoc care a fost pandemia, care pentru unele ţări din UE continuă, şi au venit cu acest plan de investiţii. Este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii, de care toate ţările UE au nevoie, investiţii targetate pentru redresare şi rezilienţă, acest plan vine şi cu o parte de reformă şi asta este partea diferită faţă de ceea ce am avut până acum”, a afirmat Florin Cîţu în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care prezintă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
În ceea ce privește reformele, premierul a afirmat că ele vor fi făcute ”nu pentru că ne spune cineva” ci pentru că România trebuie să treacă la următoarea etapă de dezvoltare.
„Vă asigur, dragi colegi din Opoziţie, că nu este un program politic, este un program pe proiecte acest PNRR, este un plan care garantează, din punctul meu de vedere şi al Guvernului pe care îl conduc, că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puţin opt ani de zile de acum încolo. (…) „Reformă înseamnă că putem garanta că putem să plătim şi pensii şi salarii mai mari până în 2030 fără să destabilizăm situaţia financiară a României. (…) Pe mine mă interesează toţi românii. Mai mult, prin acest program vom garanta că investiţiile vor merge în toate colţurile România, este un alt obiectiv al acestui PNRR: toate zonele din România vor beneficia de pe urma acestor investiţii, nu doar anumite zone”, a afirmat Cîţu.
Premierul a mai spus că România are nevoie de întreaga sumă prevăzută de PNRR, pentru a reduce decalajele dintre noi și țările dezvoltate.
„Referitor la suma totală, 29,2 miliarde, este un alt lucru pe care l-am spus ferm celor de la Comisia Europeană, la care am ţinut foarte mult. România are nevoie de toată suma pentru a se dezvolta, pentru a arde etape, etape care au fost întârziate în ultimii 30 de ani de zile. Avem nevoie de aceşti bani ca să putem să prindem din urmă alte ţări dezvoltate şi ăsta este rolul meu. Vă garantez tuturor că vom face acest lucru cu ajutorul acestui PNRR”, a mai afirmat premierul.
Florin Cîțu a prezentat principalele domenii în care vor merge sumele primite de la PNRR
Unde se duc aceşti bani?
Problemele pe care le-am amânat ani de zile:
- managementul apei – sunt aproape 2 miliarde de euro; împăduriri – 1,3 miliarde de euro;
- managementul deşeurilor – 1,1 miliarde de euro;
- transport – transport şi în această guvernare vom trece Carpaţii cu autostradă. Nu s-a putut în 30 de ani de zile, o vom face în această guvernare.
- Transport sustenabil – rutier, feroviar şi metrou – 7,6 miliarde de euro. Toţi aceşti bani se vor duce în investiţii de care vor beneficia toţi românii.
- Energie regenerabilă, infrastructură de gaz cu hidrogen – 1,6 miliarde de euro. Se poate face şi vom face asta în România.
- Cloud guvernamental, digitalizarea administraţiei publice, care tot a fost amânată ani de zile, pe care am început-o anul trecut, va continua şi prin acest program – 2 miliarde de euro. Bineînţeles, Banca Naţională de Dezvoltare ş.a.m.d…
- Fondul local pentru tranziţie verde şi digitală – 2,1 miliarde de euro.
- Fondul pentru spitale şi pentru creşterea accesului la sănătate – 2,4 miliarde de euro. Da, vom face spitale noi în aceşti ani, lucru pe care nu l-a făcut nimeni în ultimii 30 de ani de zile. Vom avea spitale construite în România în perioada următoare, în patru ani de zile ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani de zile.
- Şi, bineînţeles, „România educată”, un alt proiect care e foarte important pentru noi – 3,6 miliarde de euro.
Aşa se distribuie banii în acest proiect, bani care vor ajunge la toţi românii” a spus premierul.
De cealaltă parte, președintele PSD, susține că guvernanţii se folosesc de PNRR pentru a justifica austeritatea şi viitorul acord cu FMI.
”PSD a scăpat România de împrumuturile de la FMI, iar actualul Guvern PNL – USR PLUS le va readuce în ţară. Vă folosiţi de PNRR pentru a vă justifica austeritatea şi viitorul acord cu FMI. Aici veţi ajunge”, a spus Ciolacu în plenul reunit al Parlamentului.