marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiEconomieFlorin Cîțu i-a lăsat ”moștenire” ministrului Vălceanu, la Finanțe, proiectul Băncii Naționale...

Florin Cîțu i-a lăsat ”moștenire” ministrului Vălceanu, la Finanțe, proiectul Băncii Naționale de Dezvoltare

Banca Națională de Dezvoltare, un proiect asumat de România în fața partenerilor europeni, se află în procesul de avizare, care va trebui preluat de noul ministru al Finanțelor, a declarat, joi, premierul Florin Cîțu. Noua bancă de stat va prelua, probabil (Cîțu n-a oferit explicații), multe din atribuțiile celorlalte bănci de stat, precum CEC și Eximbank.

”Am rămas cu o restanță pe care va trebui să o preia domnul ministru: acel grup de lucru care se va ocupa de soluția pentru companiile financiare de stat. Ce vom face cu companiile financiare de stat în perioada următoare pentru că Banca Națională de Dezvoltare va prelua foarte multe dintre atributele acestor instituții”, a spus Cîțu.

Florin Cîţu nu a precizat însă ce înţelege prin companii financiare de stat şi dacă sunt incluse şi cele două bănci, CEC Bank şi Eximbank.

Proiectul Băncii Naționale de Dezvoltare are însă o vechime de 6 ani și până acum nu s-a făcut mare lucru, cu excepția publicării proiectului unei Ordonanțe cu cadrul general aplicabil băncilor de acest tip, imediat după ce Florin Cîțu i-a predat ministerul Finanțelor lui Dan Vîlceanu.

”Băncile de dezvoltare au ca scop sprijinirea antreprenorialului, dezvoltarea socio-economică și regională în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili în acele sectoare în care au fost identificate disfuncționalități ale pieței financiare și decalaje de finanțare, în baza unei analize independente ex-ante, în scopul atenuării și reducerii lor prin desfășurarea de activități de dezvoltare, în conformitate cu legislația Uniunii Europene aplicabilă și cu actele constitutive ale băncilor de dezvoltare” – se precizeaz în proiectul Ordonanței pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor naționale de dezvoltare din România.

Noua bancă va efecta operațiuni de finanțare, cofinanțare și refinanțare a operațiunilor de comerț exterior, în vederea facilitării accesului exporturilor românești pe piețele internaționale și nu va atrage depozite de la persoane fizice.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate