sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiFlorin Cîțu: Noile măsuri de relaxare a restricțiilor COVID-19, propuse de guvern...

Florin Cîțu: Noile măsuri de relaxare a restricțiilor COVID-19, propuse de guvern începând din 15 mai (document)

Premierul Florin Cîțu a a anunțat, vineri seara, noi măsuri de relaxare cu începere din 15 mai, urmând ca în lunile ce urmează acestea să fie modificate din nou, în funcție de atingerea ”țintei de vaccinare” pe luna în curs. Printre restricțiile eliminate începând de sâmbătă, 15 mai, sunt cele referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, la circulația pe timpul nopții, la programul operatorilor economici, la relaxarea programului restaurantelor barurilor, cafenelelor și teraselor etc.

”În această seară, am adoptat hotărârea de guvern pentru modificarea și completarea anexelor 2-3 la Hotărârea guvernului nr. 531 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prin proiectul de hotărâre, se propun o serie de măsuri începând cu 15 mai 2021” – a anunțat premierul Florin Cîțu.

El aprezentat apoi, pe scurt, noile măsuri de relaxare propuse:

  • Se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în spații publice: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
  • Se elimină totodată restricțiile referitoare la circulația pe timpul nopții a persoanelor.
  • Se elimină restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21:00.
  • Se stabilește programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor și teraselor în intervalul orar 5:00-24:00.
  • Se creează posibilitatea ca, în spațiile deschise, competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României, cu participarea spectatorilor, până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea va fi permisă doar pentru: persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test anti PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
  • Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane.
  • Iar organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale, sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de 2 m pătrați pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2, pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore.
  • Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maxim 50 de persoane în interior și de maxim 200 persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.
  • Se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness – este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județe/localități unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim șapte metri pătrați pentru fiecare persoană.

Mai departe, a anunțat premierul, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise, în domeniul sălilor de sport și/sau fitness va fi deschisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spațiului în județe/localități unde incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 metri pătrați pentru fiecare persoană. Dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2, pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, avem mai multe persoane în spațiu – a încheiat premierul.

Iată și conținutul integral al Hotărârii nr.29 din 14 mai 2021, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluției pandemiei de COVID-19:

Hotarare-CNSU-nr.-29-din-14.05.2021

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate