Prim-ministrul Nicolae Ciucă a analizat astăzi, împreună cu ministrul francez al Apărării, Florence Parly, aflată în vizită în România, datele despre securitatea pe flancul estic şi posibilitățile de cooperare franco-române în domeniul securităţii şi apărării.
„Doamna Florence Parly a informat despre echipa tehnică franceză sosită pentru a evalua punerea în aplicare a opţiunii preşedintelui Franţei de întărire cu trupe a flancului estic, care ar putea avea loc imediat ce decizia NATO va fi luată în acest sens. De altfel, Franţa asigură, începând cu 1 ianuarie, conducerea VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), a forţei de desfăşurare rapidă a NATO”, se precizează într-un comunicat al executivului.
De altfel, în conferința de presă de miercuri seară, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că a fost crescut gradul de pregătire a Forței NATO de răspuns conduse de Franța, forță care numără 5 mii de soldați.
Prim-ministrul și fostul ministru al Apărării Nicolae Ciucă a exprimat astăzi aprecieri pentru decizia preşedintelui Franţei de creştere a prezenţei militare franceze în România. El a subliniat că această consolidare a contribuţiei franceze la postura de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre conferă şi mai multă substanţă Parteneriatului strategic bilateral România-Franţa.
„Suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru”, a anunțat ieri președintele Klaus Iohannis, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. El a subliniat că România se afla deja în contact direct cu SUA și cu Franța pentru a stabili concret modalitățile de realizare pe teritoriul nostru a prezenței militare a celor doi parteneri care și-au exprimat disponibilitatea de a trimite trupe.
Un alt subiect dezbătut a fost contractul pentru corvete. Reamintim că licitația a fost câștigată încă din 2019 de o companie franceză, dar România nu a încheiat nici acum contractul.
Prim-ministrul Ciucă a condamnat presiunile Federației Ruse și amenințările la adresa Ucrainei și a subliniat importanța sprijinirii consolidării rezilienței și a acordării unei atenții speciale cooperării cu partenerii estici.
În ce privește situația din Mali, premierul Ciucă a reamintit că România este pregătită să participe în cadrul Task Force Takuba, forța operativă multinațională pentru combaterea terorismului în regiunea de frontieră dintre Mali, Niger și Burkina Faso. Desfășurarea personalului militar român urmează să fie coordonată cu Franța și alți parteneri europeni participanți la Task Force imediat ce autorizațiile locale vor fi fost obținute.