marți, decembrie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiFuncția de procuror european delegat în România a atras doar 16 candidați

Funcția de procuror european delegat în România a atras doar 16 candidați

16 persoane şi-au depus candidatura pentru a ocupa funcţia de procuror european delegat în România, a anunțat Ministerul Justiţiei (MJ). La noi sunt 15 locuri disponibile pentru aceasta funcție.  

„Până la data limită de 7 ianuarie şi-au depus candidatura 16 persoane pentru funcţia de procuror european delegat în România şi vor intra în următoarea etapă de selecţie”, se arată în anunțul Ministerului Justiției. Procedura de selecţie se va desfăşura după următorul calendar:

  • 8-18 ianuarie – Verificarea de către Comisia de selecţie a îndeplinirii de către candidaţii înscrişi a condiţiilor de participare la interviu;
  • 19.01.2021 – Afişarea listei candidaţilor care îndeplinesc condiţiile de participare la interviu;
  • 19-22 ianuarie – Programarea şi stabilirea eventualelor aspecte tehnice cu candidaţii;
  • 25-28 ianuarie – Interviul în faţa Comisiei de selecţie;
  • 29 ianuarie – Afişarea rezultatelor selecţiei;
  • 29 ianuarie – 2 februarie – Transmiterea listei candidaţilor pentru funcţia de procuror european delegat procurorului-şef european.

Funcţia de procuror european delegat în România nu prea atrage „mușterii”

Procurorii europeni delegaţi în România vor acţiona în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre şi vor avea aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată.

EPPO va ancheta şi va urmări penal fraude şi alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

  • fraudele la cheltuielile şi veniturile bugetului UE,
  • fraudele legate de TVA (dacă implică cel puţin 2 state membre şi prejudiciul este de cel puţin 10 milioane euro),
  • spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupţia activă şi pasivă şi deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE,
  • participarea la o organizaţie criminală dacă principalele activităţi constituie infracţiuni ce aduc atingere bugetului UE.

În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfăşurarea investigaţiei de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcţionari sau alţi agenţi ai Uniunii sau membri ai instituţiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10.000 euro, EPPO îşi poate exercita competenţa, explică Ministerul Justiţiei.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate