Numirea lui Mircea Govor, baronul PSD de Satu Mare, în funcția de prefect al județului a fost blocată de premierul Nicolae Ciucă după ce avizele venite de la serviciile secrete ar fi relevat existența unor probleme de integritate, dezvăluie G4Media, citând surse guvernamentale.
Organizația PSD de Satu Mare l-a propus în 20 decembrie pentru funcția de prefect pe Mircea Govor, președintele organizației și unul dintre vechii lideri ai partidului.
Pentru numirea în funcția de prefect e nevoie, potrivit legislației, de avize de la SRI și structura informativă a Ministerului de Interne, dat fiind că prefectul este reprezentantul direct al guvernului în teritoriu.
Mircea Govor, care controlează organizația de peste un deceniu, a fost achitat în martie 2021 într-un dosar de șantaj în care primise în primă instanță o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj.
Așa se face că, în martie 2021, judecătorii Ovidiu Musta şi Florin Filimon de la Curtea de Apel Oradea i-au achitat definitiv pe fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, pe fostul senator PSD, Valer Marian, și pe omul de afaceri Mirel Vlas de la firma Tehnic Asist din Botoșani, cel care aducea Lumina sfântă de la Ierusalim cu avionul.
În acest caz, în decembrie 2015, Mircea Govor fusese arestat preventiv timp de o lună în acest dosar.
În procedura de cameră preliminară însă, judecătoarele ÎCCJ, Ioana Bogdan, Luciana Mera și Tatiana Lucia Rog au eliminat din dosar probele obținute pe mandat de siguranță națională (MSN) după ce șeful structurii de securitate a Înaltei Curți de la acea vreme, Ionuț Matei, nu ar fi declasificat motivarea deciziilor prin care a emis mandatele. Matei ar fi invocat motive ce țin de securitatea națională, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.
Ulterior, în octombrie 2020, doarul acestuia a fost preluat de obedienta procuroare Adin Florea, pe atunci la SIIJ.
Govor fusese acuzat în acest dosar de trei fapte de șantaj, iar ceilalți doi de complicitate la șantaj. Govor era acuzat de DNA că ar fi șantajat un avocat care avea contracte de asistență juridică cu instituții publice. Procurorii DNA susțineau la acel moment că Govor l-ar fi amenințat pe avocat că îl atacă în presa locală dacă instituțiile publice pe care le consilia juridic nu îi dau contracte lui Mirel Vlas de la firma Tehnic Asist.
Potrivit rechizitoriului, inculpatul Mircea Govor, ”folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența inculpatului Vlas Mirel, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că, în ziarul respectiv, vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice. În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice”.
O altă faptă de șantaj se referă la un primar de comună, amenințat tot cu atacuri în presa locală.
”Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas Mirel”, arată DNA.
A treia faptă de șantaj cu privire la Mircea Govor se referă la faptul că ar fi amenințat un inspector șef interimar al ITM Satu Mare cu destituirea, cu atacuri în presa locală și cu controale de la centru dacă inspectorii acestuia controlează primarii PSD din județ.