vineri, mai 24, 2024
AcasăAgenda ZileiGeorge Soros, la Davos: Invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea fi...

George Soros, la Davos: Invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial

Miliardarul american George Soros a declarat marți, în cadrul summit-ului de la Davos, că invazia declanșată de Rusia în Ucraina ar putea să fi fost chiar începutul celui de-al Treilea Război Mondial, iar cel mai bun mod de a apăra lumea liberă este prin înfrângerea forțelor conduse de președintele rus Vladimir Putin.

În vârstă de 91 de ani, George Soros este un personaj public controversat, el câștigându-și faima în 1992, când a pariat împotriva lirei sterline, obținând astfel peste 1,3 miliarde de dolari.

În opinia sa, războiul din Ucraina se poartă, de fapt, între societățile deschise și cele închise, cum sunt China și Rusia, care sunt în ascensiune, relatează Reuters.

”Invazia poate că a fost chiar începutul celui de-Al Treilea Război Mondial, iar civilizația noastră ar putea să nu îi supraviețuiască”, a declarat George Soros la Davos, conform discursului transmis de biroul său de presă.

”Cea mai bună și probabil singura cale de a ne ocroti civilizația este să îl învingem pe Putin cât mai repede posibil. Asta este concluzia”, a adăugat el.

Miliardarul american este de părere că Vladimir Putin a realizat între timp că invadarea Ucrainei a fost o greșeală, iar acum se pregătește să negocieze încetarea focului.

”Dar încetarea focului nu poate fi obținută, pentru că el nu este un om de încredere. Cu cât Putin este mai slab, cu atât devine mai impredictibil”, a mai susținut Soros, printre altele.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina, care a condus până acum la mii de morți și milioane de refugiați, a ridicat cele mai mari temeri la nivel mondial, fiind cea mai serioasă confruntare directă între Rusia și SUA după Criza rachetelor cubaneze (1962).

George Soros a menționat Rusia și China (a doua mare economie mondială) ca fiind liderii statelor din grupul cu ”societăți închise”, aflat în ascensiune, în care indivizii sunt subordonați statului.

Alăturându-se președintelui american Joe Biden, care a declarat că Occidentul duce o bătălie cu guvernele autocratice, Soros a adăugat și el un strop de pesimism, precizează Reuters.

”Regimurile represive sunt în ascensiune, în timp ce societățile deschise se află sub asediu. Astăzi, China și Rusia reprezintă cele mai mari amenințări la adresa unei societăți deschise”, a declarat el.

Miliardarul american a mai subliniat faptul că tehnologiile digitale, în special inteligența artificială, au ajutat China să colecteze date personale cu scopul de a-i supraveghea și controla pe cetățeni într-un mod mai agresiv ca niciodată.

Însă, referindu-se la erorile de strategie comise de președintele Xi Jinping în privința gestionării pandemiei de Covid-19, Soros a afirmat că liderul de la Beijing a făcut o serie de greșeli care l-ar putea costa din punct de vedere politic, prin pierderea influenței în Partidul Comunist.

”Contrar așteptărilor generale, Xi Jinping s-ar putea să nu obțină al treilea mandat”, a mai anticipat miliardarul american George Soros.

Circa 2.500 de personalități de talie mondială care activează în politică, business, mass-media sau în societatea civilă participă zilele acestea la summit-ul de la Davos (Elveția).

Printre subiectele cele mai fierbinți dezbătute la ediția din acest an se numără, cum e și firesc, războiul din Ucraina și consecințele pandemiei de Covid-19.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate