duminică, mai 19, 2024
AcasăDezvăluiriGRU face foamea în Europa: Spion rus, prins de olandezi când tocmai...

GRU face foamea în Europa: Spion rus, prins de olandezi când tocmai încerca să se infiltreze în Curtea de la Haga (document)

Serviciul olandez de informații a anunțat joi că a prins un spion rus care încerca să se folosească de o identitate falsă pentru a se infiltra în Curtea Penală Internațională (ICC), cea care investighează crimele de război comise de Rusia în Ucraina, relatează Reuters.

Sergey Vladimirovici Cerkasov își crease o poveste elaborată de acoperire, pe câțiva ani în urmă, cu scopul de a intra în Olanda, în luna aprilie, cu cetățenie braziliană și dornic să facă un internship la Curtea de la Haga.

”Operațiunea GRU (serviciul militar de informații al Rusiei, n.red.) a fost pe termen lung, pe mai mulți ani, și a costat mult timp, energie și bani”, a declarat șeful serviciului de informații olandez, Erik Akerboom.

Nu a existat o reacție rapidă a Kremlinului, deși guvernul președintelui Vladimir Putin a dezmințit de mai multe ori frecventele acuzații de spionaj lansate de țările occidentale, pe care le-a acuzat la rândul său de o campanie dusă împotriva Moscovei, relatează Reuters.

Bărbatul în cauză a încercat să intre în Olanda sub numele fals ”Viktor Muller Ferreira”, dar a fost ridicat de pe un aeroport olandez, declarat ca inamic indezirabil și îmbarcat în primul zbor către Brazilia, unde va fi judecat conform procedurilor, a mai precizat Serviciul General olandez de Informații și Securitate (AIVD).

”Asta ne arată clar că rușii sunt dispuși să obțină ilegal accesul la informații din interiorul ICC. Noi am clasificat această amenințare ca fiind de nivel înalt”, a mai precizat Akerboom.

ICC îl acceptase pe Cerkasov ca intern, iar un purtător de cuvânt al Curții și-a exprimat recunoștința față de serviciul secret olandez care l-a prins și a devoalat riscul de securitate.

”ICC tratează cu foarte mare seriozitate aceste amenințări și va continua să lucreze și să coopereze cu Olanda”, a mai precizat Sonia Robla.

Nici din partea Braziliei nu a venit vreo reacție până în acest moment.

Serviciul secret olandez a precizat că a dezvăluit public această informație și, în mod neobișnuit, a dat multe detalii despre acest caz pentru a expune public modul în care acționează Rusia și amenințările care pot viza alte instituții internaționale.

AIVD a distribuit un document de 4 pagini în care se prezintă biografia inventată a lui Cerkasov, care includea o familie cu un trecut tumultuos, dar și detalii despre un club unde i-ar fi plăcut să asculte muzică electronică sau un restaurant favorit unde ar fi mâncat fasole ieftină și bună.

prezentare spion rus

”Cerkasov și-a construit o identitate de acoperire foarte bună, prin care își ascundea toate legăturile cu Rusia în general și cu GRU în particular”, a mai precizat AIVD.

Tribunalul Penal Internațional, care anchetează crime de război și este recunoscut de 123 de state, a deschis o investigație cu privire la situația din Ucraina la scurt timp după ce Vladimir Putin a lansat invazia în țara vecină, pe 24 februarie. În Ucraina, ICC anchetează crime de război, crime împotriva umanității și acuzații de genocid.

În ultimii ani, Olanda a expulzat peste 20 de ruși acuzați de spionaj, dar Rusia a respins toate acuzațiile.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate