Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 17 iunie, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat prim-ministrul Ludovic Orban, la începutul şedinţei Executivului.
Potrivit lui Orban, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a aprobat în unanimitate următoarea Hotărâre:
- Articolul 1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie 2020;
- Articolul 2 – Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2 necesare a fi adoptate începând cu data de 17 iunie 2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa care face parte din prezenta Hotărâre;
- Articolul 3 – Prezenta Hotărâre se comunică tuturor componentelor sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.
Prim-ministrul a adăugat că, în cadrul CNSU, s-a luat, printre altele, şi decizia de a permite oficierea de slujbe publice şi în interiorul bisericilor.
Recent, premierul Ludovic Orban a declarat referitor la acest subiect că decizia de prelungire a stării de alertă nu este „o decizie politică”, ci una fundamentată în baza unor evaluări.
„Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a afirmat Orban.
Totodată, el a precizat că rămâne restricţionat „în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”. În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor.