vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiGuvernul publică Planul Național de Relansare și Reziliență, dar nu s-a consultat...

Guvernul publică Planul Național de Relansare și Reziliență, dar nu s-a consultat cu nimeni

Guvernul publică Planul Național de Relansare și Reziliență, în această seară, dar nu s-a consultat cu nimeni astfel că 73 de organizaţii cu expertiză în domeniile social, educaţie, sănătate, ocupare, locuire au solicitat, să fie consultate în mod real. 

„Planul va stabili măsurile pe care România le va lua pentru a depăşi criza COVID-19 cu ajutorul finanţărilor venite de la Uniunea Europeană prin Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă (FRR) şi va fi prezentat joi de către Guvernul României. Organizaţiile semnatare solicită autorităţilor ca Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă să includă cu prioritate măsuri pentru persoanele din categorii vulnerabile, să acorde o atenţie sporită riscului educaţional, în special în rândul copiilor şi tinerilor din medii defavorizate şi să ia în considerare datele concrete furnizate recent de Harta IRSE şi instrumentele aferente şi Raportul de bunăstare a copilului în mediul rural. Acestea evidenţiază zonele cu risc social şi educaţional crescut şi trebuie să stea la baza politicilor sociale fundamentate pe principiul alocării resurselor acolo unde este cea mai mare nevoie”, spun organizațiile.

În scrisoare, cele 73 de organizaţii solicită autorităţilor statului să asigure organizarea unui proces deschis şi participativ de consultare a societăţii civile cu privire la modul de alocare a fondurilor pentru sprijinirea grupurilor de persoane afectate direct de pandemie, în special cu ajutorul serviciilor sociale şi a serviciilor furnizate în regim integrat în comunităţile defavorizate.

Planul Național de Relansare și Reziliență, făcut pe genunchi

„Este vital ca în toate statele europene fondurile alocate pentru investiţii în infrastructură şi în producţia economică să meargă mână în mână cu susţinerea oamenilor. Ştim unde, ştim câţi, ştim cu exactitate ce nevoi au şi ştim cum să intervenim.(…) Subliniem faptul că intervenţiile punctuale, finanţate din fondurile europene alocate ciclului programatic actual sau din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, pot răspunde unor nevoi ale elevilor vulnerabili şi pot contribui la asigurarea echităţii într-o ţară în care defavorizarea şi riscul educaţional sunt fenomene complexe care afectează în mod inegal şi profund copiii şi unităţile de învăţământ din zonele marginalizate. Solicităm o atenţie sporită pentru sprijinirea şi debirocratizarea accesului la serviciile sociale pentru persoanele cele mai afectate de criza economică şi sanitară. Criza sanitară a arătat, în numeroase localităţi din ţară, că autorităţile publice nu au reuşit să gestioneze situaţiile de urgenţă fără sprijinul organizaţiilor neguvernamentale şi al voluntarilor, inclusiv în sistemul sanitar”, se arată în document.

Organizaţiile semnatare mai solicită crearea unui fond pentru locuinţe publice din resursele Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă, din care să se construiască noi locuinţe sociale şi, de asemenea, să se renoveze clădiri goale aflate în proprietatea statului, care pot fi convertite în clădiri de locuinţe sociale (locuinţe publice care rămân permanent în proprietatea administraţiilor locale).

Printre organizaţiile semnatare ale acestui demers se numără: Fundaţia World Vision România, Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială Human Catalyst, Salvaţi Copiii România, Societatea Academică din România, Policy Center for Roma and Minorities, Asociaţia ADO – Arta pentru Drepturile Omului, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Servicii Sociale (FONSS), SOS Satele Copiilor.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate