sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAdministrație publicăGuvernul vrea să administreze pensii private, dar „nu este” naționalizare

Guvernul vrea să administreze pensii private, dar „nu este” naționalizare

Guvernul a aprobat posibilitatea ca Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private să poată deveni administrator special pentru pensiile private, potrivit ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Deși statul poate administra pensii private, din punctul de vedere al lui Teodorovici asta nu înseamnă că ele vor fi naționalizate. 

„S-a aprobat o astfel propunere care vine din partea ASF. Asta înseamnă că această structură independentă propune un instrument corect legal şi prezent şi în alte state pentru ca acei contribuabili care depun aceste fonduri şi au încredere în Pilonul II de pensii să nu aibă surpriza, cum a fost în alte state europene, de a se regăsi în situaţia în care nu este niciun instrument care să preia acest management. Este o propunere care nu înseamnă că cineva naţionalizează ceva”, a afirmat Teodorovici într-o conferinţă de presă la Guvern.

Potrivit lui, Guvernul a aprobat, referitor la legislaţia privind parteneriatul public-privat, reglementarea modului de implicare în finanţarea proiectelor strategice de investiţii a fondurilor sau a societăţilor de investiţii, inclusiv a fondurilor de pensii administrate privat. 

„S-au purtat discuţii în acest sens cu fondurile internaţionale de investiţii care au un mare interes pentru a finanţa astfel de proiecte, finanţări care sunt mult mai atractive decât cele pe care un partener privat le atrage din sistemul bancar. În acest sens, instituim un mecanism simplu prin care fondurile sau societăţile de investiţii vor transmite scrisori de intenţie cu privire la finanţarea unor proiecte la Comisia Naţională pentru Strategie şi Prognoză până la aprobarea studiului de fundamentare, iar pe baza acestor solicitări se va stabili structura de finanţare a fiecărui proiect în parte, structură care va fi inclusă în studiul de fundamentare”, a spus ministrul de Finanțe. 

Prin aceste modificări se pot asigura sursele de financiare suplimentare pentru realizarea acestor proiecte în parteneriat public-privat. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate