sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăAgenda ZileiMutarea contribuțiilor de la Pilonul II, posibilă de azi

Mutarea contribuțiilor de la Pilonul II, posibilă de azi

A intrat în vigoare legea care permite mutarea contribuțiilor de la Pilonul II de pensii la sistemul de stat.

Adică cine nu mai vrea să contribuie la fondurile administrate privat poate depune o cerere prin care să își vireze contribuțiile la Pilonul I”, au anunțat reprezentanții USR pe pagina de Facebook a formațiunii politice.

Pilonul II de pensii reprezintă banii care se acumulează pe numele tău, sunt proprietatea ta, se înmulțesc și pot fi lăsați moștenire.

„De la lansare și până acum, Pilonul II a acumulat 10,2 miliarde EUR, din care 1,5 miliarde randamente. Dacă ai contribuit de la început, ai câștigat practic 22 de luni de muncă și contribuții”, mai spun cei din USR. 

USR atrage atenția că Pilonul II de pensii a apărut din nevoia de a rezolva o problemă ce va deveni acută în viitor, când numărul pensionarilor va fi mai mare decât numărul celor angajați, având în vedere că la nivel mondial România va înregistra una dintre cele mai drastice reduceri a populației în perioada 2017-2050.

„Deputații USR Cristina Prună, Claudiu Nasui și Cristian Ghinea au depus în septembrie 2018 un amendament la Legea Offshore prin care au propus ca taxele de exploatare și impozitul pe venitul suplimentar al companiilor care extrag petrol și gaze din Marea Neagră să meargă în conturile de Pilon II ale tuturor românilor activi. E munca ta și banii tăi! NU-I DA PE MÂNA HOȚILOR!”, anunță USR. 

Ce spune un fost angajat al Casei de Pensii

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat în Monitorul Oficial o normă privind modalitatea de punere în aplicare a prevederilor OUG 114 privind posibilitatea participanților la Pilonul II de a opta, în varianta în care vor să renunțe de a fi participanți la Pilonul II. Ca să se retragă, aceștia trebuie să aibă cel puțin cinci ani de cotizare”, a declarat Doina Pârcălabu, fost director Casa de Pensii București, într-o intervenție telefonică la Digi TV.  

Implicațiile, din punctul de vedere al persoanei, sunt de natură financiară, în sensul că cei 5 ani în care contribuțiile s-au acumulat în conturile individuale vor fi plătite la momentul în care va fi îndeplinită condiția de vârstă standard de pensionare, dată de sistemul public de pensii. Deci acele sume rămân în contul individului, iar din momentul depunerii acestei cereri contribuțiile sale vor merge în totalitate la sistemul public de pensii.

„Trebuie spus că în sistemul public de pensii, formula de calcul a punctajului este modificată, în sensul diminuării punctajului pentru persoanele care participă la Pilonul II, cum este și firesc. Pentru că o parte din contribuțiile acestora merg și se acumulează în conturi individuale. În situația în care o persoană renunță să mai participe la Pilonul II, atunci formula de calcul revine la forma inițială fără a fi diminuat punctajul în mod corespunzător, având în vedere că contribuțiile sale vor fi în totalitate redistribuite”, a mai spus fosta angajata a Casei de Pensii.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate